- Stig Lindberg - Stadshem
logotype

– Stig Lindberg – Den norrländske tusenkonstnären

Lustgården, Karneval och Berså är namnen på några av de populära prydnader, tygmönster och porslinsdekorer som skapats av Stig Lindberg, denne norrländske tusenkonstnär som mer än någon annan färgat och format det svenska folkhemmet. Och i och med de senaste årens stora retroboom är han lika aktuell idag som då det begav sig.

 

Stig Lindberg föddes i Umeå den 17 augusti 1916. Familjen var enligt hans egen utsago småborgerlig, men inte särskilt förmögen och någon studentexamen blev det aldrig tal om. Istället tog han realen i Jönköping 1935 för att sedan börja på Tekniska skolan, sedermera Konstfack, vid Hötorget i Stockholm.

Lindberg var som ung musikaliskt begåvad, men efter att den vänstra tummen skadats allvarligt i en kapsågsolycka blev det alltmer inom tecknandet och måleriet som han lät sin kreativitet flöda. Stor inspiration hämtades från Helmer Osslund, en av Norrlands största konstnärer och som under en period på 1890-talet arbetade på porslinsfabriken Gustavsberg. Efter studierna på Tekniska började jakten på praktikplatser som kunde leda vidare i den skapande karriären och det var med Osslunds berättelser om Gustavsberg i åminnelse som Lindberg en sommardag 1937 åkte ut till fabriken på Värmdö.

En lysande karriär

”Jag funderar på att börja jobba här” svarade Lindberg när fabrikschefen Hjalmar Olson frågade vad han ville, och särskilt nedslagen blev han inte när Olson lät meddela att det på grund av dåliga tider nog inte fanns några jobb. ”Om ni anställer mig ska jag se till att det blir jobb för fabriken” fortsatte Lindberg kaxigt och så pass övertygande att han skickades vidare till fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge.

Detta blev starten på en alldeles lysande karriär och det som i utgångspunkten var tänkt som ett sommarjobb blev istället mer än 40 år på Gustavsberg. Rollen som porslinsfabrikens konstnärlige ledare hade han 1949 till 1957 samt 1972 till 1980 och däremellan var han vid sidan om sin anställning huvudlärare vid Konstfack.

Genombrott

Redan 1942 rönte Stig Lindberg stor uppmärksamhet då han tillsammans med Wilhelm Kåge ställde ut ett antal målade fajanser. 1940-talet blev också i mångt och mycket ett genombrottsdecennium och förutom fajanserna presenterade Lindberg även serviserna LA, LB och LD, dekorer såsom Blåklocka, Gustavsbergsblommor, Löja, Ranka samt en bred konstgodsproduktion å Gustavsbergs räkning. Därutöver skapade han textiltryck åt NK, målade emaljer, ritade glas och illustrerade barnböcker – inte minst Lennart Helsings Krakel Spektakel.

En av de största

Under 1950-talet befäste Lindberg sin position som en av de allra största inom sitt geschäft och inför Helsingborgsmässan 1955 – vilken samlade centrala gestalter såsom Bruno Mathsson, Astrid Sampe, Yngve Ekström och Alvar Aalto – lanserade han den flamsäkra serien Terma samt den ugnssäkra Spisa. Spisas dekor Ribb prydde även LI, en servis som sedermera också kom att besmyckas med de än i dag så älskade dekorerna Adam och Eva. 1958 kom Karneval, en fajansserie i 32 delar bestående av fat, vaser och askkoppar som pryddes av handmålade fantasifigurer.

1960-talet inleddes med bland annat Berså, en av Stig Lindbergs idag mest berömda dekorer, och den klassiska sparbössan Skotten Simon vilken togs fram i samband med Handelsbankens 90-årsjubiluem. Andra kända alster från detta decennium är dekorerna Linnea och Prunus, och därtill skapade Lindberg ett stort antal offentliga utsmyckningar varav flera i hans födelsestad Umeå.

På 1970-talet började det dock mörkna på såväl det yrkesmässiga som det personliga planet. Sanitetsporslinet hade varit en ryggrad för Gustavsbergs ekonomi men i och med att 1950- och 1960-talens stora byggnadsboom var över började efterfrågan att minska rejält. Dessutom fick fabriken allt svårare att hävda sig i konkurrensen från billiga importserviser från Asien och Östeuropa. Själv drabbades Lindberg av både hjärtinfarkt och cancer, och 1975 dog hans hustru och livskamrat Gunnel. 1980 avslutade han sin andra period som Gustavsbergs konstnärlige ledare och flyttade till San Felice Circeo i Italien där han två år senare dog i sviterna av en hjärtattack.

Stig Lindberg idag

Som nämnts inledningsvis är Stig Lindberg lika aktuell idag som då det begav sig. Koppar, fat och annat porslinsgods med dekorer såsom Adam, Eva, Berså och Ribba finns liksom Lindbergmönstrade tapeter och tyger att köpa som nyproducerat och dessutom hör hans alster till de mest eftertraktade på loppisar runt om i landet. Priserna varierar naturligtvis efter skick, men om man är ute efter en kaffe- eller tekopp med till exempel Ribbadekor får man betala mellan 400 och 600 kr på en loppisbutik.

Text: Johan Lundgren ([email protected])
Foto (porslinssamlingen): Jan Olander

Arkiv

Vi har ökat våra marknadsandelar med 40 % på ett år 
 
Läs mer
Budgivningarna 
 
Läs mer
Glöggkväll – prata bostadsmarknad 
 
Läs mer
Vill du förmedla de vackraste bostäderna? 
 
Läs mer
Flest rekommendationer och försäljningar per mäklare 2022 
 
Läs mer
Vernissage Hägerstensvägen 
 
Läs mer
Vår nya Pop Up, Esteriör, öppnar lördag den 4 mars kl 12-16!  
 
Läs mer
Har du fått Göteborgs unika byggnadsvårdsmagasin? 
 
Läs mer
Julmarknad i Aspudden 
 
Läs mer
Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden 
 
Läs mer
Invigning av kontoret i Aspudden 
 
Läs mer
”Däckhuset” i Kallebäck 
 
Läs mer
Swedish Nature Collaboration flyttar in 
 
Läs mer
Från Majorna till Aspudden 
 
Läs mer
2021 
 
Läs mer
Stadshem 15 år 
 
Läs mer
Trädgård anno 1920 Dalgången 25 
 
Läs mer
Härlanda Fängelse - Stadshem
Härlanda fängelse Bostadsrättföreningen Nyckeln
 
Läs mer
7 praktiska tips när du designar din trädgård 
 
Läs mer
Villa Roskullen i Hindås 
 
Läs mer
Utbynäs villastad 
 
Läs mer
Den ursprungliga fasadskissen av ditt hus 
 
Läs mer
Julhälsning 2020   
 
Läs mer
2021 års almanacka 
 
Läs mer
Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! Ost 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! 
 
Läs mer
En dag i dina skor, en dag med Pierre 
 
Läs mer
Stadshem + Byggfabriken 
 
Läs mer
Ta hand om dig 
 
Läs mer
Våra favoriter – östra centrum 
 
Läs mer
Öppet hus – Hämta din Almanacka för 2020 
 
Läs mer
Stadshem + Svenska byggnadsvårdsföreningen 
 
Läs mer
Experimenthuset på Berggrensgatan i Örgryte
 
Läs mer
Renströmska Läs om sjukhusets över hundraåriga historia
 
Läs mer
Wärdshuset Spinnaren i Rydal till salu
 
Läs mer
Det sitter i detaljerna 
 
Läs mer
1960-tals dröm på Norra Guldheden
 
Läs mer
Nya Varvsallén 21 Ett hem med historia
 
Läs mer
Janne och Jonas Möt två av våra fotografer
 
Läs mer
2019 års almanacka är här! - Så var det då -
 
Läs mer
Arkitekt Nils Olsson Med Valhallabadet på sin verklista
 
Läs mer
En sann kulturgärning 1920-talsvillan i Mölndal
 
Läs mer
Huset på Prins Eugens väg 5 I arkitekten Erik Fribergers eget kvarter
 
Läs mer
– Stig Lindberg – Den norrländske tusenkonstnären
 
Läs mer
– Uddevallagatan 13 – Möt ägarna av 1920-talsvillan
 
Läs mer
Vi skänker 100 kr till Ung Cancer för varje såld fasadskiss 
 
Läs mer
Ingrid Wallberg Stadshem
Ingrid Wallberg - En modernistisk arkitekt
 
Läs mer
Vi kom i mål! 
 
Läs mer
Vi springer Göteborgsvarvet för Ung Cancer 
 
Läs mer
Erik Dahlbergsgatan 52 – Filmen 
 
Läs mer
Övre Olskroksgatan 8 – Filmen 
 
Läs mer