Härlanda fängelse Bostadsrättföreningen Nyckeln






Vi har nu det stora nöjet att förmedla en charmig tvåa i ett av de unika hus som mellan 1912 och 1924 uppfördes som bostadshus för konstaplar vid Härlanda fängelse. Fängelset ligger på mark som förr i världen tillhörde storgården Kålltorp i Örgryte Socken. 1904 köptes gården av Göteborgs Stad och samma år började fängelsets byggnader att uppföras enligt ritningar av Kungliga Fångvårdsstyrelsens egen arkitekt Gustaf Lindgren. Fängelset stod färdig 1907 och miljön bestod då av en cellbyggnad, en administrationsbyggnad och ett yttre entréområde med två bostadshus för befäl. Huvudbyggnadens mittparti framhävs genom sitt brutna tak och torn, och administrationsbyggnadens entré betonas med klocktorn, fritrappa, portal samt ett ovalt fönster i bågformad frontespis.
300 fångar
Från början satt 175 fångar på fängelset och som mest uppgick antalet intagna till över 300. Detta var under 1950-talet då fängelset även utgjorde häkte. Fängelset blev som ett mindre samhälle och här fanns läkare, tandläkare, rättspsykiatrer, tingsrätt, skrädderi, tvätteri med mera. Mellan 1912 och 1924 bebygges området strax öster om fängelset med bostadshus för konstaplar. Dessa hus har valmat tak samt putsade fasader. Söder om husen anlades trädgårdar för självhushåll.
Bostadsrättsföreningen Nyckeln
Fängelseverksamheten pågick i nittio år, och 1997 övertog kommunen anläggningen. För cirka tjugo år sedan genomfördes en större inre ombyggnad till moderna kontorslokaler. Ombyggnaden leddes av Liljewall arkitekter. 2005 sjösattes ett projekt om att göra om den återstående delen av anläggningen till kulturhus och december 2007 invigdes Kåken med bibliotek, kafé, öppna förskola med mera. De före detta konstapelbostadshusen förvärvades av Bostadsrättsföreningen Nyckeln 2006. Miljön är välbevarad och anses i sin helhet ha mycket kulturhistoriskt värde. Den slottsliknande anläggningen utgör också ett viktigt inslag i stadsbilden.
Länk till annonsen för lägenheten som nu är till salu – Klicka HÄR
Arkiv
