Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden - Stadshem
logotype

Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden 

Stadshem från väst i Göteborg började för något år sedan att spana åt öst och har nu öppnat ett kontor i Söderort i Stockholm. Vd:n AnnaCecilia Björk säger att då Majorna var startskottet i Göteborg så känns Aspudden som den perfekta platsen på östkusten.
– Platserna liknar varandra med en anda av kreativitet och nytänkande som vi trivs bra i. Det är också så vi arbetar.

 

Mäklarvärlden knackade på hos Stadshem fastighetsmäkleri som föddes ur en dröm – drömmen om att bara förmedla hem i fastigheter som uppfördes under den tid då hantverksmässighet och genuina material fortfarande präglade byggandet i Sverige.
– Stadshem grundades 2006 i Majorna i Göteborg. Vi var den första mäklarfirman i Sverige som nischade sig mot enbart äldre bostäder. Lägenheter byggda före 1965 och villor uppförda före 1970, säger vd AnnaCecilia Björk.

Idag har man tre kontor i Göteborg och 18 anställda.
– Vi är ett av de marknadsledande mäklarföretagen i Göteborg på äldre bostäder vilket är fantastiskt. Jag är enormt stolt över alla mina kollegor som gjort denna resa möjlig. Varumärket är inget utan duktiga medarbetare.

Som ett exempel på hem med historia sålde Stadshem nyligen paradvåningen från tv-serien ”Vår tid är nu” där tv-tittarna fick följa med hem till rollfiguren ”Nina”, spelad av Hedda Stiernstedt. Framför allt var det vardagsrummet med den vita kakelugnen som stod i fokus i lägenheten på Haga Kyrkogata 28 i Göteborg.

Huset är i tysk nyrenässans med utpräglade inslag av jugend, en stil som vid förra sekelskiftet var på modet i Europa men som aldrig riktigt slog igenom här i Göteborg. Ritningarna är signerade Hjalmar Cornilsen, en välrenommerad arkitekt med flera betydande byggnader på sin verklista. Huset färdigställdes mellan 1901 och 1903, och byggmästare var Odd Fellow-medlemmen Nils Wilén. Såväl exteriören som interiören är välbevarad, och A-uppgången har fina detaljer såsom blyinfattade fönster med jugendmotiv, svarvade ledstänger och golv och trappa i terrazzo.

 

Ett annat exempel på boenden som Stadshem förmedlat ligger i den del av Partille som går under namnet Paradiset. Där finner vi ett hus byggt 1961 där ritningarna är signerade den kände arkitekten Bo Cederlöf som själv bodde där fram till 2008. Det mesta är original och huset har en unik atmosfär som dragit till sig scenografers intresse i jakt på autentiska 1960-talsmiljöer för olika tv-produktioner.

Till och med arkitektens skrivbord finns kvar. Huset är gediget byggt och påkostade material, och nödvändigt underhåll har utförts löpande genom åren. Ljuset strömmar in och de stora fönsterpartierna – ofta från golv till tak – luckrar upp gränsen mellan ute och inne. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i vardagsrummets stora öppna spis. Trädgården är en designad oas med välskött växtlighet, och tack vare uteplatser i tre väderstreck kan man följa solen från morgon till kväll. Läget är det bästa tänkbara och här erbjuds ett barnvänligt boende med naturen och Bohusleden runt knuten.

 

När det gäller marknadsföringen är Stadshem kreativa och för att inte rucka på trovärdigheten och för att kunna presentera sina bostäder så professionellt som möjligt har man egna textförfattare. De skriver om bostaden, huset, gården och närområdet på ett säljande men också sakligt sätt. Enligt Stadshem är de bland de största i branschen på Instagram med drygt 65 000 följare. Dessutom har man skapat Stadshemsbladet, en tidning om byggnadsvård som går ut fyra gånger om året med olika teman om byggnadsvård till potentiella kunder, det vill säga de som bor i ett äldre hus i Göteborg. Ett nytt grepp är också att förse dessa göteborgare med en handmålad trädgårdsskiss med förslag på för huset tidstypiska planteringar.

När Stadshem fyllde 15 år i fjol samlades alla som jobbar i AnnaCecilia Björks trädgård och åt frukost – och då kom frågan upp som så många gånger tidigare, nämligen att ta Stadshem vidare till fler delar av Sverige.
– Stockholm har alltid känts som det naturliga första steget, eftersom det finns otroligt mycket gammal och fin bebyggelse bevarat. Valet av stad blev därför enkelt.

AnnaCecilia Björk fortsätter och säger att det visade sig att Lisa Nyberg och Axel Strandberg var de två som ville påbörja den resan som man nu är inne på.
– Det känns tryggt att det är två framgångsrika Stadshemsmäklare från Göteborg som tar den första stafettpinnen på vår expansionsresa. En fin företagskultur är enligt min mening enormt viktig för att kunna få ett företag att växa, det ska kännas tryggt och roligt att gå till jobbet varje dag. Jag älskar drivna människor som vill något och som ser till att det händer saker och det har det gjort i Stockholm på de månader som vi varit verksamma där så jag lämnar gärna över ordet här till just Lisa Nyberg och Axel Strandberg så får de fortsätta berätta.

 

Lisa Nyberg är först ut och berättar hur hon och Axel Strandberg började samtidigt på Stadshem för ett antal år sedan och snabbt blev vänner. Efter något år utvecklades det till mer än så.
– Vi älskar Göteborg och är båda uppvuxna där. Efter några år tillsammans kände vi att vi ville testa något nytt, kanske en ny stad.

När idén väl kommit upp började de fundera mer och mer. En dag blev det verklighet när ägarna AnnaCecilia Björk och Victor Örndén gav dem erbjudandet om att starta i Stockholm. Då var det solklart att de skulle tacka ja.
– Vi såg ett fantastiskt äventyr framför oss i en ny stad, samtidigt som vi fick jobba kvar på Stadshem med det vi älskar. Att få starta upp ett kontor som man är delägare i och ansvar för en geografi känns också som ett naturligt steg när man mäklat ett antal år och vill utvecklas. Fördelen i hur vi har lagt upp det är att det finns utrymme för oss att skapa vårt kontor samtidigt som det finns en stark och tydlig organisation bakom med ett välkänt varumärke och koncept, säger Lisa Nyberg och fortsätter:
– Stadshem har tagits emot väl av stockholmarna. Vi kände snabbt när vi kom ut på möten och berättade om vår filosofi och vårt försäljningsupplägg att här är vi välkomna. Kunderna har varit så öppna, nyfikna och anammat vår idé direkt. Vi känner oss välkomna och det har varit skoj från dag ett.

 

Axel Strandberg förklarar varför de startade det första kontoret just i Aspudden.
– Vi har varit mycket i Stockholm och rekognoscerat. Området kändes så nära det vi kommer ifrån i Majorna i Göteborg. Jag upplever att stadsdelarna och dess människor är väldigt lika varandra och det gjorde att det helt enkelt kändes som hemma. Stadshems tanke är och har alltid varit att man som mäklare måste gilla området som man ska verka i, både vad gäller bebyggelsen och människorna för att det ska bli en bra matchning. Vi har Hägersten/Liljeholmen/Årsta som vårt primära område och för oss är det helt rätt. När vi sedan hittade en perfekt gatulokal mitt på huvudgatan i Aspudden slog vi till.

Axel Strandberg säger att de utöver mäkleriet vill bidra till närområdet, vara lokala och med sin närvaro skapa roliga och intressanta händelser för de boende i området att samlas kring.

 

…en fin företagskultur är enormt viktig för att få ett företag att växa…

 

– Vi ställer lokalen till förfogande för det som bidrar till en levande stadsdel. Vi ser framför oss olika popupbutiker som vintage, försäljning av säsongens grönsaker, vernissage eller varför inte yoga i lokalen på lördagar när vi ändå inte är på plats. Just nu har vi en vintagebutik som heter Swedish Nature Collaboration i delar av lokalen.

På frågan om vilka de största utmaningarna för ett företag med denna nisch är svarar Lisa Nyberg att de bara ser fördelar.
– Vi säljer enbart i områden och hus som vi själva gillar. Tror man på något så syns det också. Vi får också lättare att sälja bostäderna då kunderna i vårt kundregister enbart vill bo i äldre hus och ser värdet av charmen som äldre bostäder har och är beredda att betala för den. Det ser vi inte minst nu under hösten, när vi har en betydligt trögare marknad med tanke på världsläget men ändå öka antalet försäljningar med 15% jämförelse med rekordåret i fjol i Göteborg.

Som mäklare tycker hon att hon får lättare att sticka ut på intaget när man inte förmedlar allt utan har fokus på det gamla och charmiga.
– Vårt material är anpassat till att presentera bostäderna på bästa sätt och vi har också bara samarbetspartners som gynnar våra kunder och deras bostäder. Konkurrenterna lyckas inte skapa en känsla att det är något speciellt som förmedlas, vilket det i allra högsta grad är när en bostad har varit med i 100 år.

 

Lisa Nyberg och Axel Strandberg är ödmjuka inför förmånen att varje dag få jobba med sin passion äldre hus, men det är mötet med människorna som driver dem.
– Jag har fått se så många vackra och originella hem, det är en ynnest. Det är fantastiskt att få vara med och hjälpa till med något som är så viktigt som ens hem. Det låter klyschigt men det är ändå hur vi känner, säger Lisa Nyberg.

Axel Strandberg säger att Stadshems spekulanter rent generellt bryr sig mer än snittkunden om hur ett hem är inrett och bevarat.
– När vi tittar på Hägersten/Liljeholmen i jämförelse med till exempel Södermalm, Kungsholmen och Vasastaden så är det ungefär lika många bostäder som passar vår nisch i alla dessa olika stadsdelar. Och jämför man ett av områdena enskilt är de i samma storlek som hela Göteborgs centrum när det kommer till bostäder byggda före 1965. Det finns alltså en jättemarknad för oss här i Stockholm.

Axel Strandberg säger att han älskar mäklarbranschen.
– Generellt är vi snälla mot varandra med mycket samarbete för att få bostäderna sålda.

Vad gäller konkurrensen i Stockholm säger Lisa Nyberg att det inte finns enskilda konkurrenter där utan det beror helt på vilket område man tittar på.

 

Innan det är dags att avsluta intervjun frågar jag om det krävs något mer än en vanlig mäklarutbildning för att jobba som mäklare på Stadshem.
– Bra fråga, säger både Lisa Nyberg och Axel Strandberg.
– Det gör det inte. Men det är ett måste att tycka om kontakten med människor och verkligen vilja ge allt, ett intresse för äldre hus är så klart också en fördel.

Jag undrade också om det finns något annat spännande på gång. Hur ser Stadshem ut om till exempel tre år? AnnaCecilia Björk säger att om då är man i förutom söderort verksamma på Kungsholmen, Södermalm, Vasastaden och Östermalm i Stockholm.
– I Göteborg har vi tagit många kliv framåt i vår villsatsning. Och kanske finns vi även i en tredje stad.

Lisa Nyberg och Axel Strandberg säger att de då kommer att vara fler på kontoret på Hägerstensvägen 143 och att de kommer att vara det givna valet av mäklare söder om söder.
– Och vi är bjudna på invigningsfest på det tredje nyöppnade Stadshemskontoret i Stockholm.

 

Artikel ur Mäklarvärlden skriven av Jonar Bergholm

 

Bläddra i magasinet

Arkiv

Budgivningarna 
 
Läs mer
Glöggkväll – prata bostadsmarknad 
 
Läs mer
Vill du förmedla de vackraste bostäderna? 
 
Läs mer
Flest rekommendationer och försäljningar per mäklare 2022 
 
Läs mer
Vernissage Hägerstensvägen 
 
Läs mer
Vår nya Pop Up, Esteriör, öppnar lördag den 4 mars kl 12-16!  
 
Läs mer
Har du fått Göteborgs unika byggnadsvårdsmagasin? 
 
Läs mer
Julmarknad i Aspudden 
 
Läs mer
Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden 
 
Läs mer
Invigning av kontoret i Aspudden 
 
Läs mer
”Däckhuset” i Kallebäck 
 
Läs mer
Swedish Nature Collaboration flyttar in 
 
Läs mer
Från Majorna till Aspudden 
 
Läs mer
2021 
 
Läs mer
Stadshem 15 år 
 
Läs mer
Trädgård anno 1920 Dalgången 25 
 
Läs mer
Härlanda Fängelse - Stadshem
Härlanda fängelse Bostadsrättföreningen Nyckeln
 
Läs mer
7 praktiska tips när du designar din trädgård 
 
Läs mer
Villa Roskullen i Hindås 
 
Läs mer
Utbynäs villastad 
 
Läs mer
Den ursprungliga fasadskissen av ditt hus 
 
Läs mer
Julhälsning 2020   
 
Läs mer
2021 års almanacka 
 
Läs mer
Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! Ost 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! 
 
Läs mer
En dag i dina skor, en dag med Pierre 
 
Läs mer
Stadshem + Byggfabriken 
 
Läs mer
Ta hand om dig 
 
Läs mer
Våra favoriter – östra centrum 
 
Läs mer
Öppet hus – Hämta din Almanacka för 2020 
 
Läs mer
Stadshem + Svenska byggnadsvårdsföreningen 
 
Läs mer
Experimenthuset på Berggrensgatan i Örgryte
 
Läs mer
Renströmska Läs om sjukhusets över hundraåriga historia
 
Läs mer
Wärdshuset Spinnaren i Rydal till salu
 
Läs mer
Det sitter i detaljerna 
 
Läs mer
1960-tals dröm på Norra Guldheden
 
Läs mer
Nya Varvsallén 21 Ett hem med historia
 
Läs mer
Janne och Jonas Möt två av våra fotografer
 
Läs mer
2019 års almanacka är här! - Så var det då -
 
Läs mer
Arkitekt Nils Olsson Med Valhallabadet på sin verklista
 
Läs mer
En sann kulturgärning 1920-talsvillan i Mölndal
 
Läs mer
Huset på Prins Eugens väg 5 I arkitekten Erik Fribergers eget kvarter
 
Läs mer
– Stig Lindberg – Den norrländske tusenkonstnären
 
Läs mer
– Uddevallagatan 13 – Möt ägarna av 1920-talsvillan
 
Läs mer
Vi skänker 100 kr till Ung Cancer för varje såld fasadskiss 
 
Läs mer
Ingrid Wallberg Stadshem
Ingrid Wallberg - En modernistisk arkitekt
 
Läs mer
Vi kom i mål! 
 
Läs mer
Vi springer Göteborgsvarvet för Ung Cancer 
 
Läs mer
Erik Dahlbergsgatan 52 – Filmen 
 
Läs mer
Övre Olskroksgatan 8 – Filmen 
 
Läs mer