2021 års almanacka



Nu är Stadshems almanacka för 2021 på tryck och snart på väg till oss. Vi kommer att finnas på plats på våra kontor måndag 14 december och tisdag 15 december, och välkomnar dig då att hämta din almanacka. Om du inte vill gå in, knacka på dörren så kommer vi ut till dig med ditt exemplar. Du är även välkommen efter 11 januari då vi har vanliga kontorstider igen. Välkommen!
Villor från förr
2020 blev som vi alla vet ett speciellt år. Det vi har märkt under året är att vi människor fortfarande behöver flytta. Av olika anledningar behöver vi några gånger, eller många gånger, byta bo. Det ändras inte av en pandemi. En förändring som vi dock noterat, som möjligen kommit i spåren av pandemin, är att intresset för villor har ökat. Trycket på villor och radhus var stort redan innan, men än mer nu och än mer också i kommunerna närmast utanför Göteborg. I en tid av kris söker vi oss spontant tillbaka till trygghet och rötter. Vi vill ha en trädgård, ett gediget hem som kan skydda oss när vindarna viner kring knutarna. Det egna hemmet, den egna borgen.
Under 2020 har vi ihop med Antiquum skapat tre artiklar om villabebyggelse i Göteborg. Dessa ligger till grund för årets almanacka och vi visar gamla bilder på villor och radhus från 1920-talet, 1930-talet och 1960-talet. Även några villaområden som tillkom dessförinnan har smugit sig med (Ekebäck och Landala bland andra). Egnahemsbyggandet föregicks av en tid då många flyttade in till staden och den stora folkförflyttningen skapade bostadsbrist. Det var mot denna bakgrund som Statens byggnadsbyrå 1922 började upprätta typritningar för villor. Egnahemsrörelsen fick fart, villabyggandet ökade och många karakteristiska egnahemsområden växte fram. 1920-talets egnahem finns bland annat i Örgryte, Kungsladugård och Änggården. På 1930-talet slog funkisen igenom och den för tiden enda sammanhållna villaarkitektur finns på Skårsgatan i Örgryte. Bräcke och Fräntorp är exempel på enklare 1930-talsområden så kallade småstugeområden. 1960-talets tidstypiska områden växte fram i Björkekärr, Åkered, Kobbehall i Askim och Prästgårdsängen i Örgryte.
Arkiv
