– Uddevallagatan 13 – Möt ägarna av 1920-talsvillan






Erik och Andreas ska nu sälja huset de aldrig trodde de skulle flytta från. Givetvis undrar vi varför. Vi ställde några frågor till dem.
-
Hur kommer det sig att ni köpte huset?
Vi letade efter ett genuint äldre hus med bevarad originalkaraktär och föll direkt när vi såg det första gången, än mer när vi fick komma in och uppleva den välkomnande atmosfären. Huset har något alldeles extra. Exteriören liksom interiören är väldigt vacker och typiskt för 1920-talets stilrena klassicism. Det är byggt med gedigna material och traditionella metoder, vilket gör att det dessutom ett mycket friskt hus, skönt och harmoniskt att bo i.
-
Varifrån kommer intresset för det gamla och tidstypisk renovering?
Jag (Erik) jobbar som antikvarie och har alltid varit fascinerad av äldre tiders kvalitetstänk, som noggrant utvalda material och sinne för skönhet, både vad gäller hus liksom möbel- och inredningskonst. Jag (Andreas) bär med mig ett intresse som växt och växt sedan jag var liten, för historia och byggnadsvård, design och hantverk blandat med en längtan till att få bo i ett gammalt hus.
-
Vem av er är det som har intresset, eller är det något ni delar?
Intresset är absolut något vi delar, inte minst kärleken till byggnadsvård och till detta hus med dess gamla trädgård. Vi är både väldigt roade av att återställa och vårda huset och ser det som ett nöje att leta efter byggnadsdetaljer som kan komplettera huset där delar av en eller annan orsak har försvunnit genom åren. Att hitta kompetenta hantverkare är också en del av nöjet.
-
Och slutligen. Varför flyttar ni från ett så fantastiskt hus?
När vi köpte huset för sju år sedan trodde vi aldrig att vi skulle flytta. Vi har gjort en genomgående renovering och restaurering av hela huset och trädgården och blev precis klara. I samband med att huset har återfått sin glans hittade vi av en ren slump ett nytt hus som talade till oss. Ett hus som vi känner behöver vår hjälp och därför har vi efter mycket vånda gjort detta val.
Fakta om huset
Huset är ritat 1923 i samband med Världsutställningen i Göteborg samma år, då det utlystes en arkitekttävling gällande husen på Uddevallagatan. Marken som huset ligger på har gamla anor och hörde under 1600-talet till landeriet Härlanda, vilket under 1800-talet kom att kallas Bagaregården. Namnet Bagaregården kommer troligen från en tyskfödd bagare som under mitten av 1600-talet arrenderade landeriets herrgårdsliknande anläggning. Byggnader och trädgårdar anlades i området under såväl 1600-, som 1700- och 1800-talen, men kom i större utsträckning av bebyggas under början av 1900-talet.
1924 stod huset på Uddevallagatan 13 klart efter ritningar av arkitekt Gunnar Jonsson, vilka ännu finns bevarade. Den omgivande typiska villaträdgården ansluter till landeriparken och knyter på så vis an till områdets långa historia. Huset är uppfört i en stil som kallas 1920-talsklassicism, vilken stillmässigt har sina rötter i det tidiga 1800-talets arkitektur. Byggnaden hör med sin välbevarade exteriör och klassiska fasadindelning med antikiserande pilastrar, sexdelade fönster och dubbeltrappa till Göteborgs främsta exempel på arkitekturstilen. Även invändigt har husets karaktär bevarats. Den ursprungliga rumsindelningen med stiltypiska detaljer är i det närmaste intakt.
Byggherre var en herr Berntsson, men av outgrundlig anledning var det en familj vid namn Eliasson som kom att bli husets första ägare. Dottern i familjen kom sedan att bo i huset i hela sitt liv fram till 1980-talet. Sedan dess har villan haft tre ägare.
Arkiv
