Stampen var länge ett viktigt område för stadens sociala inrättningar och förutom fattighuset låg här även bland annat ett tukthus för kvinnor och en friskola för fattiga.
logotype

Stampen 

Stampen breder ut sig strax öster om Centralstationen och allt som city har att erbjuda när det gäller kultur, nöje och shopping finns inom ett stenkast.

Utanför Göteborgs stadsportar växte det tidigt fram förstadsbebyggelser. En sådan låg utefter stadens östra utfartsväg och kom med tiden att kallas för Stampen. Själva namnet härrör från den klädesstamp som anlades här vid början av 1700-talet.

Klädestillverkningen hade emellertid en kort historia och redan 1724 köpte staden byggnaden för att använda den som fattighus. 1767 uppfördes ett nytt fattighus efter ritningar av arkitekten Bengt Wilhelm Carlberg och detta hus finns fortfarande kvar. På 1970-talet övertogs huset av Domkyrkoförsamlingen och sedan dess kallas det för Mariagården.

Tukthus och bryggerier

Stampen var länge ett viktigt område för stadens sociala inrättningar och förutom fattighuset låg här även bland annat ett tukthus för kvinnor och en friskola för fattiga. Det växte även fram industrier såsom bryggerier och brännerier och för dessa verksamheter var platsen idealisk då man kunde få friskt vatten från Fattighusån. 1828 uppförde Johan Albrecht Pripp ett bryggeri som kom att prägla Stampen ända fram till 1970-talet, då öljätten flyttade den sista delen av sin verksamhet.

En välordnad stenstad

I enlighet med 1866 års stadsplan började den vildvuxna trästadsbebyggelsen ersättas av en välordnad stenstad och efter franskt mönster uppfördes gator som strålade ut från Odinsplatsen och som kantades av stenhus i fyra till fem våningar. Under 1930-talet ägde en ny utbyggnad rum och hus i fem till sju våningar uppfördes i funkisstil.

Gröna lungor

Fattighusån har flera bryggor att slå sig ner på och intill Stampkyrkogården finns en grönskande oas som passar perfekt för picknickar eller bara lata dagar i solens sken. Det är även nära till Trädgårdsföreningen, vilken är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker.

Ullevi och evenemangsstråket

Stampen ligger granne med Ullevi och strax söderut breder evenemangsstråket ut sig med attraktioner såsom Liseberg, Scandinavium, Svenska Mässan, Universum, Världskulturmuseet och Filmstaden Bergakungen.

Närservice

I Stampen finns det Netto och en Coop-butik med delikatessavdelning. Dessutom tar det mindre än tio minuter att gå till Olskrokstorget där man bland annat hittar fiskbodar, ostbutik och ICA Supermarket.