Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och redan på 1600-talet började det växa fram en förstadsbebyggelse ovanför Gamla Varvet, vilket låg ungefär där Stigbergskajen ligger idag
logotype

Majorna 

Det är något visst med Majorna. Här råder en skön och avslappnad stämning, och tempot är rätt så mycket lugnare än inne i stan. Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och redan på 1600-talet började det växa fram en förstadsbebyggelse ovanför Gamla Varvet, vilket låg ungefär där Stigbergskajen ligger idag. Här bosatte sig sjömän, timmermän, båtbyggare och andra som hade med hamn- och varvsverksamheten att göra.

 

Införlivning med Göteborg

När införlivningen med Göteborg ägde rum 1868 var Majorna redan en utvecklad förstad med 11 000 invånare. De bodde i de tätt liggande gårdar och stugor som byggts upp längs Allmänna vägen och dess uppför höjderna slingrande sidogator. Förutom bostadshusen fanns här också smedjor, verkstäder och snickarbodar samt allmänna hus såsom skolor, fattighus, sjukstuga och den 1826 invigda Carl Johans kyrka. Flertalet av majborna tillhörde arbetarklassen och bodde i enkla små trähus, men här fanns påkostade handels- och kaptensgårdar.

En första omdaning

Efter införlivningen påbörjades den första omdaningen av Majorna. Stadsplanen från 1878 var en rutnätsplan med Carl Johansgatan som en rak huvudgata och där ny bebyggelse planerades som kvadratiska slutna kvarter med landshövdingehus och små inbyggda gårdsutrymmen. Kvarteret Kolumbus samt kvarteren Plutos och Reparebanans södra delar utgör välbevarade exempel från denna tid.

Revidering och utvidgande

Omkring 1920 reviderade och utvidgade stadsingenjör Albert Lilienberg stadsplanen. Den nya planen gällde framförallt marken söder om Amiralitetsgatan, där landshövdingehuskvarteren fick den typiskt Lilienbergska oregelbundna utformningen med stora gårdsutrymmen.

 

 

 

Upp på höjderna

Sedan dess har Majorna byggts ut i omgångar. På 1930- och 1940-talen uppfördes bostadshus i funkisstil och på 1950-talet letade sig bebyggelsen upp på höjderna.

Majorna är känt för sitt sjudande restaurangliv och oavsett om man föredrar grekiskt, libanesiskt, brasilianskt, italienskt, thai, husman eller vegetariskt är det lätt att hitta sitt favoritställe. Det finns även ett flertal populära kaféer i stadsdelen.

Småbutikernas stadsdel

Majorna är småbutikernas stadsdel och längs med Karl Johansgatan och Bangatan hittar man möbler, inredning, barnkläder, second hand, böcker med mera. Dessutom ligger Bengans – en av Sveriges största skivbutiker – vid Stigbergstorget.

Söderlingska Trädgården

I hjärtat av Majorna ligger Söderlingska Trädgården vars stora lekplats är omåttligt populär bland stasdelens många barnfamiljer. Intill har Zenit Kafé sin soliga uteservering, vilken sommartid är en given träffpunkt för majborna.

Slottsskogen och älvinloppet

I sydost angränsar Majorna till Slottsskogen – ett underbart rekreationsområde med djurpark, ringlande skogsstigar och härliga picknickytor. Det är även nära till det vackra älvinloppet där man bland annat hittar uteserveringar, konsthallen Röda Sten samt den välrenommerade fisk- och skaldjursrestaurangen Sjömagasinet.

Sjöfartsmuseet och Gatenhielmska

I Gatenhielmska kulturreservatet kan man strosa runt och uppleva glimtar av hur det gamla Majorna såg ut. Här finns trähus bevarade med anor som går ända tillbaka till 1700-talet. I Majorna ligger också Sjöfartsmuseet, ett måste för den sjöfartshistoriskt intresserade.

Stadsdelar