Haråsgatan 17

Majorna, Göteborg

Bildgalleri

Foto: Maria Sahlander
Haråsgatan 17
Majorna

Funkistvåa med balkong och fantastisk utsikt

Utgångspris
2 750 000 kr
Objekttyp
Lägenhet
Boarea
56.8 kvm
Ägandeform
Bostadsrätt
Avgift
4 227 kr/mån
Rum
2 rok
Våning
2 av 4, ingen hiss
all fakta
Byggnadsår
2
1
0
9
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Haråsgatan 17
Majorna, Göteborg
Fasadskiss

Beskrivning

Med lugnt och avskilt läge i Majorna finner vi denna både mysiga och rymliga tvåa med stort ljusinsläpp och solig balkong. Den hänförande utsikten över Majorna och Sjömanshustrun ger en underbar frihetskänsla. Solnedgångarna över takåsarna skogsklädda höjder är magiska. Läget är perfekt och här erbjuds ett rofyllt boende med närhet till såväl Slottsskogens natur som Hängmattans sjudande kafé- och restaurangstråk.

Vardagsrum

Vardagsrum med ljust tapetserade väggar och parkettgolv i orginalskick. Här har ni ett härligt ljusinsläpp från fönster i sydvästläge med utsikt över Majornas takåsar och Sjömanshustrun. Enkelt möblerat rum med plats för både matgrupp och soffgrupp. I anslutning till vardagsrummet finner ni en stor och praktisk garderob.

Kök

Köket är trivsamt och väl tilltaget med både bänkyta och förvaring. Här finns plats för matbord och köket är utrustat med ugn, spis, fläkt samt kyl och frys från Electrolux.

Sovrum

Sovrummet har ljust tapetserade väggar. Här får du lätt och ledigt plats med en dubbelsäng samt förvaring av tre garderober. Härligt ljusinsläpp från stora fönsterpartier och vackra originaldetaljer som stenskiva till fönsterbräda. Från sovrummet tar du dig ut på den rymliga balkongen i bästa läge.

Balkong

Rymlig balkong mot gården och dess grönska. Här får ni gott om plats för bord, stolar och plantering.

Badrum

Badrummet är renoverat 2004 i samband med ett stambyte i föreningen. Här finner ni vitkaklade väggar samt klinkergolv som går i vitt. Badrummet rymmer dusch, handdukstork, toalett och handfat.

Hall

En rymlig, möblerbar hall med en djup klädkammare, vilket erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter. Ni finner även här en garderob, städskåp och gott om plats för klädavhängning, skoställ, byrå med mera. Eftersom hallen ligger i direkt anslutning till klädkammaren blir utrymmet väldigt praktiskt. Från hallen nås samtliga rum i lägenheten.

Planritning

Rum
2 rok
Boarea
56.8 kvm
Avgift
4 227 kr/mån
Våning
2 av 4, ingen hiss
all fakta

Förening

HSB Brf Ankaret består av 152 bostadsrätter som byggdes 1959–1960. Föreningen bilades i samband med uppförandet av husen. De två fastigheterna är belägna på en återvändsgata, och föreningen är mycket välskött och innehar en naturskön gård.

Mark
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av höjda tomträttsavgälder.
Förvaltning
Ekonomisk förvaltning sker via HSB, teknisk förvaltning via MBA Fastighetsservice.
Renoveringar
Fastigheten är i fint skick och underhåll sker enligt en underhållsplan som utarbetats tillsammans med HSB.
1999 Takrenovering.
2002–2003 Relining av avloppsstammar.
2013 Renovering av trapphus.
2018 Relining av avloppsstammar i bottenplattan samt byte av vattenledningar i garage och källare. Ny primäranslutning för fjärrvärme till B-huset.
2019 Renovering och utökning av föreningens tvättstugor. Totalrenovering med nya ytskikt, nya tvättmaskiner och torktumlare och samtliga har försetts med digitalt bokningssystem.
2020 Nytt passagesystem samt installation av elbilsplatser.
2021-2022 Fasadrenovering, översyn av balkonger samt ventilationsarbete.
Planerat underhåll:
Stambyte- Planeras att påbörjas tidigast hösten 2025.
Översyn av entrépartier, konvertering till LED i allmänna utrymmen. Inom en femårsperiod ligger dränering kring delar av hus A, samt (sannolikt i samband med stamrenovering)
Under 2025 kommer lägenhetsdörrar bytas ut till säkerhetsdörrar i de lägenheter som ännu inte gjort det på egen hand.
Ekonomi
Föreningens ekonomi är mycket välskött och man har en låg belåningsgrad om 2014 kr/kvm (enligt årsredovisning för 2023/2024).
Föreningen följer den underhållsplan som utformats i samarbete med HSB och policyn är att upprätthålla en god, stabil och långsiktig ekonomi med tillräckliga avsättningar till underhåll för att täcka kommande renoveringar.
Föreningen har under en längre tid höjt avgifterna med 1 - 3 % per år. I juli 2024 höjdes avgifterna med 8 % för att ta höjd för inflation och kommande renoveringar.
Innergård
Stor, grönskande och fin innergård där ena delen är en naturtomt med berg i dagen och den andra delen anlagd med planteringar och lekplats. Flera sittgrupper där man kan ha familje- eller gårdsfester. Det finns också två grillplatser. 
Tvättstuga
Det finns sju nyrenoverade tvättstugor med nya maskiner och tillhörande torkrum. Det finns också två mangelrum och en av tvättstugorna har mattvätt.
Gemensamma utrymmen
Medlemmarna har tillgång till flera cykel- och barnvagnsförråd, hobbyrum, cykelverkstad, bastu, pingisrum, föreningslokal för kalas och får man långväga besök finns en trevlig gästlägenhet i uppgång 7, om två rum och kök och sex bäddar. Bredvid parkeringen finns en sopsorteringsstation.
Barnvagnsförråd finns mellan uppgång 25 och 23, i uppgång 23, bredvid uppgång 19, bredvid uppgång 17 samt bredvid uppgång 7.
Föreningens tvättstugor
Det finns sju tvättstugor i föreningen som totalrenoverades 2019.
Parkering
Föreningen är en av få i området som har gott om egna parkeringsplatser, i dagsläget finns det lediga platser utomhus.
74 parkeringsplatser varav 14 med laddbox (243 kr/mån för vanlig, 359 kr/mån för plats med laddbox. El tillkommer.)
29 garageplatser varav 4 med laddbox. (502 kr/mån för vanlig, 619 kr/mån för plats med laddbox. El tillkommer.)
12 garageplatser för motorcyklar (97 kr/månad).
8 gästparkeringar, 2 st 30-minutersparkeringar.
För information om kö, kontakta på HSB. (Man bör även kolla hyror med HSB).
TV och bredband
Fiberbredband via Telenor (250/250) samt Telenors basutbud för TV.
Skötsel
Trappstädningen och gårdsskötsel köps in. Varje år anordnas två frivilliga gårdsdagar då man hjälps till att rå om husen. Om man är odlingsintresserad så finns det möjlighet att odla i pallkragar.
För mer information, besök gärna föreningens hemsida: www.brfankaret.se
Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt föreningens hemsida www.brfankaret.se .Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Ansvarig mäklare eller Stadshem Fastighetsmäkleri ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta.

Huset & Kvarteret

Redan på 1700-talet började små träkåkar byggas på Haråsen, och här slog sig hantverkare, sjöfolk och andra med koppling till verksamheterna vid hamnen ner. Kåkarna revs 1958 för att ge plats åt de gula tegelhusen, ritade av den välrenommerade arkitekten Nernst Hansson, som integrerades med bergets naturliga topografi. Brf Ankaret, som ägt husen och tomten sedan invigningen 1960, är idag en av Majornas populäraste och mest välskötta föreningar. Förutom den natursköna gården – med lekplats, sittgrupper och grillplatser – har de boende även tillgång till gästlägenhet, samlingslokal, hobbyrum, bastu, pingislokal och nyrenoverade tvättstugor. Föreningens parkeringar hyrs ut till förmånliga priser, och man behöver inte stå särskilt länge i kö för en bilplats. Föreningen har också ett antal garageplatser, men här är kötiden längre.



Närservicen är god, och i Majorna hittar man förutom flertalet större mataffärer även spännande speceributiker. Franska Boulangerie Ducoin på Koopmansgatan, endast ett stenkast från lägenheten, är ett av stadens bästa bagerier. Kommunikationerna är utmärkta, och det tar bara några minuter att gå till Fjällgatans och Kaptensgatans spårvagnshållplatser som trafikeras av linje 11 respektive 3 och 9 med täta turer. Härifrån tar man sig snabbt till både innerstan och havet.

Område: Majorna

Vid slutet av 1930-talet började Sandarna byggas ut som en förlängning av Kungsladugård. Stadsplanen upprättades av dåvarande stadsplanechef Uno Åhrén som vid den här tiden var en av de ledande förespråkarna för funktionalismen med dess ideal om luftiga stadsdelar med mycket grönska mellan husen.

Byggnadstyp: Funkis

Skiftet mellan tjugo- och trettiotalen var en omtumlande tid. Hösten 1929 kraschade börsen i New York, den efterföljande depressionen blev mycket kännbar såväl i Amerika som i Europa. Hela västvärlden drabbades av massarbetslöshet. Samtidigt fanns det de som andades tillförsikt och framtidstro. Den 16 maj 1930 slogs dörrarna upp för Stockholmsutställningen där det senaste inom arkitektur och inredning visades upp.

Karta

Haråsgatan 17
Majorna, Göteborg

Hej! Jag heter Sandra Deeken och är ansvarig mäklare för Haråsgatan 17. Vad kan vi stå till tjänst med? Välj det som passar dig bäst här nedan.