Stockholmsgatan 40A

Bagaregården, Göteborg

Bildgalleri

Foto: Maria Sahlander
Stockholmsgatan 40A
Bagaregården

Grönskande utsikt, framtaget brädgolv och vackra originaldetaljer

Objekttyp
Lägenhet
Boarea
39.3 kvm
Ägandeform
Bostadsrätt
Avgift
2 678 kr/mån
Rum
1 rok
Våning
2 av 3, ingen hiss
all fakta
Byggnadsår
2
1
0
9
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Stockholmsgatan 40A
Bagaregården, Göteborg
Fasadskiss

Beskrivning

På våning två i ett landshövdingehus från 1920-talet finner vi denna fina etta med högt i tak och härligt ljusinsläpp från fönster i motsatta väderstreck. Vardagsrummet vetter mot Ånäsfältets grönska, och från köket blickar man ut över en av Bagaregårdens vackraste innergårdar. Ett tyst och ostört boende erbjuds, och lägenheten ligger väl avskilt från trafik och spårvagnar. Den gammaldags charmen finns kvar, och originaldetaljer såsom spegeldörrar, takrosett, serveringsskåp, skafferi och inbyggd garderob har bevarats. Framtaget och vitlaserat brädgolv löper tröskelfritt genom lägenhetens dörröppningar.

Kök

Köket är stort för att vara i en etta och vid fönstret, varifrån man blickar ut över kvarterets underbara innergård, finns det plats för ett matbord för fyra personer. Det är rejält tilltaget med bänkyta och förvaring, och det vackra serveringsskåpet är liksom det inbyggda skafferiet i original från 1920-talet. Originalinredningen, som tar tillvara den generösa takhöjden fullt ut, är vitlaserad medan köksskåpen från Marbodal har vita luckor och lådor. Köket har även bra svängrum för hemmakocken, och arbetsbänken är i marmormönstrat laminat medan diskbänken är i rostfritt stål. Partiet ovanför bänkarna och spisen är klätt med vitt kakel. Kökets väggar är ljusmålade och det framtagna brädgolvet vitlaserat.

Vardagsrum

Fönstret i sydost fyller vardagsrummet med ljus, och utanför är det lummig grönska. Rummet är rymligt och lättmöblerat, och man får enkelt plats med soffa, fåtölj, TV-bänk och bokhylla utan att den luftiga känslan går förlorad. Väggarna är vitmålade och det framtagna brädgolvet vitlaserat. Taket pryds av en takrosett.

Badrum

Badrummet, totalrenoverat 2010, inrymmer duschhörna, handfat, spegelskåp och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grafitgrå klinker.

Hall

Hallen ligger mitt i lägenheten, och den genomgående planlösningen ger ett härligt ljusflöde. Bredvid ytterdörren finns en avhängningsnisch med hatthylla och plats för skoställ, och utmärkt förvaring från golv till tak erbjuds i form av tre garderober och fyra överskåp. Den inbyggda garderoben, med tillhörande överskåp, är i original från 1920-talet. Hallens väggar är vitmålade, och det framtagna och vitlaserade brädgolvet löper tröskelfritt genom öppningarna mot vardagsrummet och köket.

Planritning

Rum
1 rok
Boarea
39.3 kvm
Avgift
2 678 kr/mån
Våning
2 av 3, ingen hiss
all fakta

Förening

Omberg II byggdes 1927-28 som den första av de tre fastigheterna i kvarteret. Invigningsdagen bjöd på kaffe, musikunderhållning, tal och visning av de 84 lägenheterna. Dagen drog inte mindre än 12.000 besökare som var nyfikna på den moderna fastigheten med badrum och rinnande varmvatten i lägenheterna. Fastigheten inrymde från början även 7 butiker, ett bageri och en verkstad. Föreningen ritades av arkitekten Arvid Fuhre, som även ritat andra äldre HSB-föreningar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Bagaregården 18:2 och består av 119 lägenheter som upplåts med bostadsrätt, en gästlägenhet, samt en lokal. HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och Riksbyggen sköter fastighetsskötseln. Förutom städdagar arrangeras även bl.a. kräftskivor och glöggtillställningar.

Renoveringar
2023 infördes gemensamt elavtal med individuell avläsning (IMD)
2022 målades delar av fasaden mot Stockholmsgatan och trädetaljer runt de fyra portarna i övrigt har fokus legat på mindre projekt på innergården.
2021 utfördes relining av rör i bottenplattan och målning av fasad mot innergård.
2020 OVK besiktning har gjorts med godkänt resultat. Fönsterbyte har utförts enligt plan. Nya dörrar till vinds- och källargångar har installerats.
2018: Nödbelysning i källare
2018: Fönsterbyte
2017: OVK-kontroll av ventilation
2017: Byte av belysning i källare
2016: Takomläggning
2016: Värmeinjustering
2016: Fönsterbyten enligt löpande plan
2016: Fasadrenovering
2016: Renovering och upprustning av styrelserummet
2016: Asfaltering av gång mellan fastigheter och lagning av staket
2016: Nya grillar införskaffades
2016: Reparationer av värmepump, gårdskärra och tvättmaskin har genomförts samt en ny tvättmaskin har införskaffats.
2014: Nya portar samt nytt portlåssystem
2010: OVK
1987: Stambyte
Planerat underhåll
Fönsterbyte kommer att utföras på de fönster som är gamla, dvs inte samtliga (finansieras inom den budget föreningen redan har). Föreningen har en underhållsplan som löper 30 år framåt i tiden och löpande underhåll utförs kontinuerligt allt eftersom behov uppstår. Ett stambyte ligger i underhållsplanen inom ca fyra år.
TV/Bredband
TV via ComHem och bredband via Bahnhof (ingår i avgiften).
Trappstädning
Trapporna städas av ett städföretag vilket specificeras i avgiften.
Gemensamma utrymmen
Föreningen har en mycket fräsch tvättstuga som nås vid trapphus O, utrustad med tvättstationer med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och ett torkrum vardera. En tredje tvättstation har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Bokningen görs via nätet eller med chip.
För 300 kr/natt går det att hyra föreningens gästlägenhet, belägen i uppgång B. Det finns även en ett styrelserum i trapphus G. Föreningen tillgodoser även medlemmar med barnvagnsförråd, cykelskjul och möjlighet finns att parkera cykel under tak på gården. Vid förrådet finns dessutom en kompressor och cykelpump.
Föreningen har en vacker innergård som kommit tvåa i GP:s omröstning om Göteborgs trevligaste innergård!
Ekonomi
Föreningen är en mycket välskött och ovanligt lågt belånad HSB-förening. Per utgång av 2023 låg lån/kvm på 2 404 kr. Föreningen höjde avgiften med 20% vid årsskiftet 2023/24 för att ta höjd för ökade kostnader och byte av balkongdörrar samt fönster. Avgiften höjdes med 10% i årsskiftet 24/25 pga fortsatt höga drifts-och räntekostnader.
Parkering
Föreningen har 17 P-platser och man hamnar automatiskt i kön vid inflyttning. Beräknad kötid är ca 7-10 år och avgiften ligger i dagsläget på 500 kr. Boendeparkering gäller i området.
Andrahandsuthyrning
Ansökan om andrahandsuthyrning görs till styrelsen och enligt nya stadgarna tas en avgift ut baserat på antal månader som lägenheten hyrs ut. Läs stadgarna för mer information.
Övrigt
Förvärvaren skall vara medlem i HSB innan den kan godkännas ett medlemskap i bostadsrättsföreningen. Det tillkommer en medlemsavgift till HSB om 825 kronor för köparen. Är det två köpare så betalar den ena 825 kronor och den andra 525 kronor. Andelsavgiften i HSB är 500 kr/person och återbetalas vid utträde. https://www.hsb.se/bli-medlem/
Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt uppgifter från styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Ansvarig mäklare eller Stadshem Fastighetsmäkleri ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta.

Huset & Kvarteret

Landshövdingehuskvarteret Omberg II började byggas 1927 och invigdes året därefter under pompa och ståt. Arkitekt var Arvid Fuhre som även ritat många andra av de äldsta HSB-husen i staden. Utförandet präglas av tjugotalsklassicismens lätta stilfullhet, och mot Stockholmsgatan markeras mittpartiet med ett vackert krönt torn. Det är ett så kallat storgårdskvarter och den stora innergården, som kom på andraplats i Göteborgs-Postens omröstning om stans finaste gård för ett par år sedan, utgör en grönskande oas med träd, buskar, rabatter, fontän, lekplats, sandlåda, trädgårdsmöbler och grillar. De boende har även tillgång till samlingslokal, hobbyrum, en fräsch tvättstuga och en fin gästlägenhet som man kan hyra när man får långväga besök. Bostadsrättsföreningen, en av stans äldsta, är mycket välskött och det råder trevlig stämning grannar emellan.



Kvarteret har ett bra läge i mysiga Bagaregården med såväl innerstans puls som Delsjöområdets natur inom promenad- och cykelavstånd. Runt hörnet drar Ånäsvägen fram med sina kaféer och charmiga småbutiker, och lite längre bort ligger den trivsamma gastropuben Tidbloms. I grannskapet hittar man flera minilivs och take away, och det tar bara cirka tio minuter att gå till ICA Kvantum som är Östra Centrums största och mest välsorterade matbutik. Ejdergatans spårvagnshållplats, som trafikeras av linje 6 och 8 med täta turer, finns inom ett stenkast och det är även nära till knutpunkten Redbergsplatsen.

Område: Bagaregården

Bagaregården är en lugn och mysig stadsdel vars charm bevarats genom åren. Gatorna är trädkantade och landshövdingehusen ramar in stora, grönskande gårdar. Bebyggelsen är småskalig och består av landshövdingehus, villor och radhus uppförda mellan förra sekelskiftet och 1930. Lugnet råder i större delen av stadsdelen men efter huvudstråken Stockholmsgatan och Ånäsvägen hittar man charmiga småbutiker som skapar liv och rörelse.

Byggnadstyp: Landshövdingehus

Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.

Karta

Stockholmsgatan 40A
Bagaregården, Göteborg

Hej! Jag heter {{estate.agent.name}} och är ansvarig mäklare för Stockholmsgatan 40A. Vad kan vi stå till tjänst med? Välj det som passar dig bäst här nedan.