Janne och Jonas - Stadshem Östkusten
logotype

Janne och Jonas Möt två av våra fotografer

Hej Jonas och Janne! Ni har varit med oss sedan starten i september 2006. Det är vi oerhört glada och tacksamma för. Tillsammans har vi vuxit till att bli en av de största aktörerna i centrala Göteborg. En rolig resa som gjorts synlig av många vackra och inspirerande bilder. Eftersom vi på Stadshem ofta får höra att våra bilder sticker ut, vill vi lyfta fram er som står bakom kameran.

 

-Vad tror ni det beror på att vi lyckats hänga ihop i hela 12 år nu?
Janne – Jag skulle säga att vi fått det de rätta förutsättningarna. Jonas – Ni på Stadshem är lyhörda och förstående, sen är alla så trevliga också. Det känns aldrig påtvunget, vi får göra på vårt sätt, ni litar på vår kunskap, och lägger er i bara lagom mycket hehe. Jonas –  Dessutom är det alltid så fina hem vi får möjlighet att fota.

-Ni har fotograferat bostäder åt mäklare i många år. Om ni inte var först så var ni bland de första i Sverige i den nischen. Hur länge är det egentligen?
Vi började runt 2004, så i år är det 15 år. 15-årsjubileum!

-Vad har hänt med mäklarfotot under dessa år?
Jonas- Förväntningarna är mycket högre idag. Tidigare dokumenterade vi en bostad, men idag vill man tillföra en känsla. Det är skapande verksamhet. Bilderna måste vara lika bra som kommersiella bilder, i inredningsmagasin exempelvis. Janne –  Idag försöker vi ge varje lägenhet ett eget uttryck och det finns en tanke bakom varje enskild bild. Det är nästan alltid olika förutsättningar vad gäller fönsters ljusinsläpp, väderstreck och väder. Ljuset är alltid unikt och det förhåller vi oss till och använder oss av. Det i sig är en stor inspirationskälla för oss, att komma in i en bostad, se och skapa från de specifika förutsättningarna just vid detta tillfälle.

Att fotografera någons hem kan innebära lite annorlunda situationer, är det något fototillfälle ni inte glömmer under de här åren?
Jonas – Det har hänt några gånger att man har väckt kunder när man ska fota och möts av någon i kalsonger. Men det var längesedan nu, idag har folk förberett sig. Jag tror man förstått hur viktigt det är med fina foton. Janne – Jag skulle fota en underbar 97-årig kvinnas lägenhet. Två från hemtjänsten var där och samtidigt var det inbokat städning av lägenheten av städfirma och jag skulle göra mitt jobb med att fota lägenheten. Allt på 2 rum och kök. Det var en pärs, haha.

-Sista frågan – Vad är det som utmärker en skicklig fotograf?
Jonas – Att alltid göra det bästa av situationen. Ibland när man fotar bostäder är det mörkt och det regnar. Då gäller det att tänka till för att få till en go känsla ändå. Janne – Man behöver ha ett bildseende och det är viktigt att kunna tekniken och ha bra verktyg. Också erfarenhet och en gnista talang skulle vi säga är viktiga ingredienser.

Arkiv