Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? - Stadshem Östkusten
logotype

Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? 

Covid 19 har fått mycket i gungning. Hälsan står i fokus och nya beteendemönster utmanar oss att tänka och agera på nya sätt. Teorier om framtiden florerar. Ingen kan med exakthet veta hur det nya normala i framtiden kommer att te sig. Det vi ser och som händer här och nu är bland annat att många vill byta bostad.

 

En undersökning hos hemnet har visat att andelen som planerar köpa bostad varit hög under hela delen av 2020 som vi levt med pandemin Covid -19, med en topp nu i september med 44 procent som uppger att man vill byta bostad inom ett halvår. Hemnet har också gjort en fritextanalys och noterat att bostadssökares preferenser, vilka vanligtvis tenderar att vara stabila, ändrats på flera sätt sedan coronapandemin bröt ut. Bland annat är ”uteplats” och ”pool” mer populära än någonsin. Det som toppar sökordslistan är som vanligt ”balkong”, som också den har sett en treprocentig ökning jämfört med förra året. Den absolut största ökningen står dock ”uteplats” för. Den har sett en ökning på 92 procent för bostadsrätter och hela 268 procent för villor – nästan fyra gånger fler sökte alltså efter en uteplats i år jämfört med 2019.

Bostadsmarknaden går för närvarande väldigt starkt med stigande priser för småhus, bostadsrätter och fritidshus. Den osäkerhet hushållen kände i början av pandemin är försvunnen. På Stadshem har vi sedan i somras haft oerhört många spekulanter på våra visningar och många hör spontant av sig till oss och undrar om det finns bostäder som inte ligger upp publikt som man kan få information om. Vi har tack vare vårt specifika kundregister för bostäder i fastigheter byggda innan 1965 för bostadsrätter och 1970 för villor förmedlat fler bostäder än någonsin underhand, det vill säga innan de publicerats officiellt.

Om du har för avsikt att byta bostad inom det närmaste, är vårt råd att gå på många visningar och verkligen känna efter i magen att det känns bra. Ett nytt boende är en stor och oerhört viktig affär för vårt välmående och hälsa. Har du frågor eller vill bolla bostadsfrågor är du alltid välkomna att höra av dig till oss, eller komma förbi någon av våra visningar.

Arkiv