Nyheter arkiv - Stadshem Östkusten
logotype

Invigning av kontoret 

Vårt fina kontor i Aspudden är nu invigt! Vilket härligt kalas det blev! Hägerstensvägen 143 fylldes av familj, vänner, våra kollegor i väst, kunder och många nya ansikten. Vi riktar ett hjärtligt tack till alla som kom och gjorde kvällen! Ett extra stort tack till Karshamra mat och trädgård som tog plats på innegården och gräddade de godaste och lyxigaste av vedugnsbakade pizzor och till Men In Love som skapade en magisk stämning med sin underbara musik.

Så nu står dörrarna öppna på Hägerstensvägen, du är välkommen förbi! Om det så vankas bostadsförsäljning, vintageshopping, grönsaksmarknad eller andra event vi kommer ha framöver.

Vi ses!  Hälsningar Axel & Lisa

Invigning av kontoret

Vårt fina kontor i Aspudden är nu invigt! Vilket härligt kalas det blev! Hägerstensvägen 143 fylldes av familj, vänner, våra kollegor i väst, kunder och många nya ansikten. Vi riktar ett hjärtligt tack till alla som kom och gjorde kvällen! Ett extra stort tack till Karshamra mat och trädgård som tog plats på innegården och gräddade de godaste och lyxigaste av vedugnsbakade pizzor och till Men In Love som skapade en magisk stämning med sin underbara musik.

Så nu står dörrarna öppna på Hägerstensvägen, du är välkommen förbi! Om det så vankas bostadsförsäljning, vintageshopping, grönsaksmarknad eller andra event vi kommer ha framöver.

Vi ses!  Hälsningar Axel & Lisa

Läs mer

Swedish Nature Collaboration flyttar in

Swedish Nature Collaborations föddes ur en önskan att få samarbeta med naturen. Själarna bakom denna önskan är Elin & Patrik. De har under åren samlat kunskap och utvecklat relationer från och med vintagejägare, konstnärer, designers och hantverkare och numera är den där önskan deras verklighet. Med passion för det unika, sådant som har mening, som skapas av kärlek och talang och har förmågan att få en att minnas och känna driver de idag butik och stylingverksamhet – nu med oss på Stadshem vid sin sida.

Portarna till Swedish Nature Collaborations nya butik slås upp onsdagen den 2 mars och detta i samma lokal som vårt kontor i Aspudden! Vi kommer alltså dela på Hägerstensvägen 143 och utlovas kan en naturnära, varm och skön atmosfär.

Butiken håller på öppningsdagen öppet mellan 12-18 och därefter varje onsdag & torsdag mellan 12-18 samt lördag & söndag 11-14.

Varmt välkomna!

Läs mer

Från Majorna till Aspudden

I 15 år har vi arbetat med det vi älskar, att hjälpa våra kunder att förmedla bostäder i äldre hus på västkusten. Nu är tiden inne att höja blicken och slå ner våra pinnar på ännu en plats. Vi spanar åt öst och öppnar upp i Söderort. Då Majorna var vårt startskott i Göteborg känns Aspudden som perfekta platsen för oss här på östkusten. Platserna liknar varandra med en anda av kreativitet och nytänkande, som vi trivs bra i. Det är också så vi arbetar.

Vi förmedlar bostäder med genuint engagemang och unik kunskap om äldre bostäder, men vill också bidra till området, vara lokala och med vår närvaro bidra med roliga och intressanta händelser för dig som bor i området. Vi värnar om, och är intresserade av, områdets historia och utveckling. I denna stund håller penslarna på att torka inne i vår fina lokal på Hägerstensvägen 143 i Aspudden. Lisa och Axel håller i taktpinnen och det kommer hända mycket roligt kring denna adress framöver. Ett axplock är grönsaksmarknad, utställning och popupbutik.

Du är hjärtligt välkommen till oss på Stadshem – ett lokalt och genuint mäkleri!

Läs mer

Den ursprungliga fasadskissen av ditt hus

Vi är intresserade av hur husen såg ut när de byggdes. Därför hämtar vi husets originalritning från Stadsbyggnadskontorets arkiv och skattkammare, som gömmer dessa vackra handgjorda skisser. Hos oss läggs sedan noggrant arbete på att fixa i ordning ritningen, sudda bort märken som tillkommit under tidens gång och räta upp skissen. Den trycks på svenskt papper från anrika Lessebo bruk. Vill du ha en fasadritning av ditt hus (värde 500 kr)?  När man säljer eller köper en bostad så får man en gratis. Det går också bra att köpa en fasadritning från oss till en kostnad av 500 kr. Välkommen att höra av dig. Hör av dig på info@stadshem.se/ostkusten.

Läs mer

Hur är läget på bostadsmarknaden just nu?

Covid 19 har fått mycket i gungning. Hälsan står i fokus och nya beteendemönster utmanar oss att tänka och agera på nya sätt. Teorier om framtiden florerar. Ingen kan med exakthet veta hur det nya normala i framtiden kommer att te sig. Det vi ser och som händer här och nu är bland annat att många vill byta bostad.

 

En undersökning hos hemnet har visat att andelen som planerar köpa bostad varit hög under hela delen av 2020 som vi levt med pandemin Covid -19, med en topp nu i september med 44 procent som uppger att man vill byta bostad inom ett halvår. Hemnet har också gjort en fritextanalys och noterat att bostadssökares preferenser, vilka vanligtvis tenderar att vara stabila, ändrats på flera sätt sedan coronapandemin bröt ut. Bland annat är ”uteplats” och ”pool” mer populära än någonsin. Det som toppar sökordslistan är som vanligt ”balkong”, som också den har sett en treprocentig ökning jämfört med förra året. Den absolut största ökningen står dock ”uteplats” för. Den har sett en ökning på 92 procent för bostadsrätter och hela 268 procent för villor – nästan fyra gånger fler sökte alltså efter en uteplats i år jämfört med 2019.

Bostadsmarknaden går för närvarande väldigt starkt med stigande priser för småhus, bostadsrätter och fritidshus. Den osäkerhet hushållen kände i början av pandemin är försvunnen. På Stadshem har vi sedan i somras haft oerhört många spekulanter på våra visningar och många hör spontant av sig till oss och undrar om det finns bostäder som inte ligger upp publikt som man kan få information om. Vi har tack vare vårt specifika kundregister för bostäder i fastigheter byggda innan 1965 för bostadsrätter och 1970 för villor förmedlat fler bostäder än någonsin underhand, det vill säga innan de publicerats officiellt.

Om du har för avsikt att byta bostad inom det närmaste, är vårt råd att gå på många visningar och verkligen känna efter i magen att det känns bra. Ett nytt boende är en stor och oerhört viktig affär för vårt välmående och hälsa. Har du frågor eller vill bolla bostadsfrågor är du alltid välkomna att höra av dig till oss, eller komma förbi någon av våra visningar.

Läs mer

I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation!

I vårt dagliga arbete med att förmedla äldre bostäder i Göteborg, träffar vi många som undrar över renoveringsdetaljer och vart man hittar tidstypiska detaljer till sin bostad. Byggfabriken är alltid ett säkert kort att tipsa om, de är väldigt duktiga och som oss, riktigt nördigt intresserade av gamla hus och vackra detaljer. De arbetar också kontinuerligt med att från vår gemensamma skatt över gamla byggnadsdetaljer, ta fram dem i nyproduktion. Det gillar vi!

 

Vi på Stadshem erbjuder i samarbete med Byggfabriken en bokad konsultation i Byggfabrikens butik då du väljer att samarbeta med oss (förmedlingsuppdrag senast 1 november). Oavsett om det är en sekelskifteslägenhet eller funkisvilla, eller något däremellan, så guidar Byggfabriken er gärna mellan färg, knoppar, krokar, kakel, klinker och belysning.
Boka möte med oss här.

 

Läs mer

Stadshem + Byggfabriken

Nu är våren här och Byggfabrikens nya katalog! Vi är otroligt glada över vårt nya samarbete med Byggfabriken! Nu har också deras underbara katalog släppts och den kommer finnas att få på våra visningar från och med denna helgen! Välkomna!

I vårt dagliga arbete träffar vi många som undrar över renoveringsdetaljer och vart man hittar tidstypiska detaljer till sin bostad. Byggfabriken är alltid ett säkert kort att tipsa om, de är väldigt duktiga och som oss, riktigt nördigt intresserade av gamla hus och vackra detaljer. De arbetar också kontinuerligt med att från vår gemensamma skatt över gamla byggnadsdetaljer, ta fram dem i nyproduktion. Det gillar vi! Om du inte kikat in på deras hemsida (byggfabriken.com) eller besökt deras butiker, så kan vi varmt rekommendera ett besök. Bara doften i deras butiker gör att man blir lycklig. Här i Göteborg hittar du dem på Olivedalsgatan 19 i Linnésstaden. De finns även i Stockholm och Malmö.

Välkommen på våra visningar och få ditt exemplar av Byggfabrikens nya katalog! Perfekt till vårens små uppdateringar i ditt hem.

 

Läs mer

Stadshem + Svenska byggnadsvårdsföreningen

Vi är intresserade av byggnadsvård och önskar att fler får upp ögonen för hur många fördelar byggnadsvård har; den fina känslan i gedigna material, du kan skapa ett högra värde på din bostad om du renoverar byggnadsvårdsmässigt och inte minst att det är ett mycket mer hållbart renoveringssätt.

Som medlem i föreningen får du tillgång till Sveriges största nätverk för byggnadsvård. Du får del av allt från energispartips, renoveringsråd och experthjälp till medlemsrabatter i nästan alla av landets byggnadsvårdsbutiker. Dessutom får du deras omtyckta medlemsmagasin Byggnadskultur fyra gånger om året och löpande inbjudningar till kurser, läger, visningar och seminarier. Man kan också ställa sina renoveringsfrågor på deras hemsida eller leta i gamla trådar. När man vänder sig till Byggnadsvårdsföreningen med frågor får man ofta hjälp på ett trevligt och engagerat sätt. En värdefull aktör med stort kunnande vars värdegrund vi delar. Vi hoppas du ska få fin hjälp från dem på din hus/bostadsresa.

Anlita oss före den 30 november och vi bjuder på ett årsmedlemskap i Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Länk till Svenska byggnadsvårdsföreningen: https://byggnadsvard.se/

 

 

Läs mer

Experimenthuset

Vi på Stadshem har nu för andra gången fått chansen att förmedla en bostad i det helt unika experimenthuset på Berggrensgatan i Örgryte. Eftersom huset är något utöver det vanliga var vi extra nyfikna och fick en pratstund med säljarna Malin och Daniel.

 

”Sven-Olof Asplund, som lät bygga experimenthuset 1955, var i botten konstruktör och det avspeglas på materialexperimenten och materialsammanfogningarna. Resultatet blev ett flexibelt hus, ett hus att förstå och komma nära. Utav de som bott i föreningen och som tagit huset till sitt hjärta och försöker förvalta Asplunds tankar vidare in i vår tid, hittar vi framförallt många arkitekter” säger säljarna till lägenheten på Berggrensgatan 14 A. De fortsätter: ”Det vi själva föll för när vi köpte, var möjligheterna att ändra rumsligt som man vill, närheten till ute, både visuellt och fysiskt, och känslan av att gå på marmorgolvet. Lite som att gå barfota på klippor på sommaren”.

Vad är det som gör huset på Berggrensvägen så unikt?
Byggnaden, som stod färdig 1955, är slutprodukten av en lång serie experiment som utförts av professor och byggnadsingenjör Sven Olof Asplund, som även var konstruktör till Älvsborgsbron såväl som Kaknästornet. Huset har varit mycket omskrivet i olika sammanhang, med rätta eftersom när det byggdes 1955, testades många lösningar för första gången. Detta var ett helt nytt sätt att bygga. Ledord i projektet känns som flexibilitet, logik och underhållsfritt. Det skulle vara möjligt att ändra efter livets olika behov, säger Daniel.

Vem var arkitekten?
Sven Olof Asplund var ursprungsarkitekten, som till yrket egentligen inte var arkitekt utan professor i konstruktion på Chalmers. Han var också intresserad av datorer och köpte in Chalmers första dator själv då han inte fick gehör för att det var en bra grej att ha. Asplund, var också barndomsvän till min morfar, vilket gör att vi känner en starkare anknytning, säger Malin.

Vilka material användes?
Grundtanken var att det skulle vara underhållsfritt. Därav väggbeklädnad i aluminium, plåttak och fönster i teak. Taket är fribärande och alla väggelement kan således flyttas för att göra om lägenheten och rumsfördelningens efter ens egna behov. Det är marmorgolv i hela bostaden med vattenburen golvvärme. Längs ytterväggarna går en kulvert täckt med ekgolv som lätt lyfts upp om man behöver komma åt ledningar och rör.

När blev huset bostadsrättsförening?
Hasse Fridell, som var initiativtagare till det första medarbetarägda arkitektkontoret, kände att han i huset på Berggrensgatan kunde bygga upp en bostadsrättsförening med samma anda. Tillsammans med familjen och vännen Sören Mannheimers familj startade de Brf Hummern på 1980-talet. Då utformades varje boende sin del utefter sina egna behov. Därför är de individuella lägenheter, men med öppenhet mellan kök och vardagsrum och kontakt med trädgården som gemensamt fokus. Vi som har bott i huset har gemensamt att vi har haft respekt för ursprungstankarna om material och form. Trädgården har vi gemensamt och de små uterum vi gjort till våra egna ska ändå kännas välkomnande för andra att ta del av. Vår fantastiska magnolia har skötts om av samma person i 25 år. Föreningen i dag består av varje familj som bor här och alla är med och bestämmer hur föreningen ska skötas och hur vi planerar för framtiden.

Vad uppskattar ni mest med huset?
Vi älskar att huset har en så tydlig historia, och att materialen får tala för sig själva. Vi uppskattar också den lilla föreningens gemenskap, med möjligheten att leva hållbart och att dela på krattor, gräsklippare och snöskyfflar. Man känner sig trygg när det lyser i grannens fönster när det är mörkt och man är ensam hemma. Vi delar på äpplen, fläder och körsbär från våra gemensamma träd, men vi har också möjlighet att plantera egna växter. Livet är väldigt enkelt här, avslutar Daniel och Malin.

Länk till annonsen här.

Läs mer

Janne och Jonas

Hej Jonas och Janne! Ni har varit med oss sedan starten i september 2006. Det är vi oerhört glada och tacksamma för. Tillsammans har vi vuxit till att bli en av de största aktörerna i centrala Göteborg. En rolig resa som gjorts synlig av många vackra och inspirerande bilder. Eftersom vi på Stadshem ofta får höra att våra bilder sticker ut, vill vi lyfta fram er som står bakom kameran.

 

-Vad tror ni det beror på att vi lyckats hänga ihop i hela 12 år nu?
Janne – Jag skulle säga att vi fått det de rätta förutsättningarna. Jonas – Ni på Stadshem är lyhörda och förstående, sen är alla så trevliga också. Det känns aldrig påtvunget, vi får göra på vårt sätt, ni litar på vår kunskap, och lägger er i bara lagom mycket hehe. Jonas –  Dessutom är det alltid så fina hem vi får möjlighet att fota.

-Ni har fotograferat bostäder åt mäklare i många år. Om ni inte var först så var ni bland de första i Sverige i den nischen. Hur länge är det egentligen?
Vi började runt 2004, så i år är det 15 år. 15-årsjubileum!

-Vad har hänt med mäklarfotot under dessa år?
Jonas- Förväntningarna är mycket högre idag. Tidigare dokumenterade vi en bostad, men idag vill man tillföra en känsla. Det är skapande verksamhet. Bilderna måste vara lika bra som kommersiella bilder, i inredningsmagasin exempelvis. Janne –  Idag försöker vi ge varje lägenhet ett eget uttryck och det finns en tanke bakom varje enskild bild. Det är nästan alltid olika förutsättningar vad gäller fönsters ljusinsläpp, väderstreck och väder. Ljuset är alltid unikt och det förhåller vi oss till och använder oss av. Det i sig är en stor inspirationskälla för oss, att komma in i en bostad, se och skapa från de specifika förutsättningarna just vid detta tillfälle.

Att fotografera någons hem kan innebära lite annorlunda situationer, är det något fototillfälle ni inte glömmer under de här åren?
Jonas – Det har hänt några gånger att man har väckt kunder när man ska fota och möts av någon i kalsonger. Men det var längesedan nu, idag har folk förberett sig. Jag tror man förstått hur viktigt det är med fina foton. Janne – Jag skulle fota en underbar 97-årig kvinnas lägenhet. Två från hemtjänsten var där och samtidigt var det inbokat städning av lägenheten av städfirma och jag skulle göra mitt jobb med att fota lägenheten. Allt på 2 rum och kök. Det var en pärs, haha.

-Sista frågan – Vad är det som utmärker en skicklig fotograf?
Jonas – Att alltid göra det bästa av situationen. Ibland när man fotar bostäder är det mörkt och det regnar. Då gäller det att tänka till för att få till en go känsla ändå. Janne – Man behöver ha ett bildseende och det är viktigt att kunna tekniken och ha bra verktyg. Också erfarenhet och en gnista talang skulle vi säga är viktiga ingredienser.

Läs mer

Huset på Prins Eugens väg 5

Vi har fått äran att förmedla ett fantastiskt hus. Kvarteret 66 Ryamattan uppfördes mellan 1949 och 1953. Arkitekten Erik Friberger, som själv bosatte sig här, både planerade området och ritade husen. Det är ett så kallat provhusområde, det vill säga att de boendes erfarenheter skulle dokumenteras för att användas vid projektering av liknande områden.

Kvarteret har en speciell karaktär, inte minst tack vare att husen är sammanbyggda med plank, loggior med mera på ett sätt som ger varje enskild tomt ett slutet gårdsutrymme. Ett så kallat atrium. För att förhindra gårdsinsyn, men även för att rationalisera hushållsarbetet, byggdes alla hus förutom ett som enplanshus. Planlösningarna gjordes flexibla så att de enkelt kunde ändras efter behov.

Det fanns ett stort intresse för hus i Lunden, och många av de som flyttade in i kvarteret på 1940- och 1950-talen kom att bo kvar även när barnen flyttat hemifrån. Några av husen ägs i dag av tillbakaflyttade barn som ärvt dem av sina föräldrar, och även i de andra husen har folk bott länge. Man är stolta över sitt fina kvarter, vilket inte minst är en bidragande faktor till den trivsamma stämning som råder grannar emellan.

Här är länken till huset som nu är till försäljning.

Läs mer

– Stig Lindberg –

 

Stig Lindberg föddes i Umeå den 17 augusti 1916. Familjen var enligt hans egen utsago småborgerlig, men inte särskilt förmögen och någon studentexamen blev det aldrig tal om. Istället tog han realen i Jönköping 1935 för att sedan börja på Tekniska skolan, sedermera Konstfack, vid Hötorget i Stockholm.

Lindberg var som ung musikaliskt begåvad, men efter att den vänstra tummen skadats allvarligt i en kapsågsolycka blev det alltmer inom tecknandet och måleriet som han lät sin kreativitet flöda. Stor inspiration hämtades från Helmer Osslund, en av Norrlands största konstnärer och som under en period på 1890-talet arbetade på porslinsfabriken Gustavsberg. Efter studierna på Tekniska började jakten på praktikplatser som kunde leda vidare i den skapande karriären och det var med Osslunds berättelser om Gustavsberg i åminnelse som Lindberg en sommardag 1937 åkte ut till fabriken på Värmdö.

En lysande karriär

”Jag funderar på att börja jobba här” svarade Lindberg när fabrikschefen Hjalmar Olson frågade vad han ville, och särskilt nedslagen blev han inte när Olson lät meddela att det på grund av dåliga tider nog inte fanns några jobb. ”Om ni anställer mig ska jag se till att det blir jobb för fabriken” fortsatte Lindberg kaxigt och så pass övertygande att han skickades vidare till fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge.

Detta blev starten på en alldeles lysande karriär och det som i utgångspunkten var tänkt som ett sommarjobb blev istället mer än 40 år på Gustavsberg. Rollen som porslinsfabrikens konstnärlige ledare hade han 1949 till 1957 samt 1972 till 1980 och däremellan var han vid sidan om sin anställning huvudlärare vid Konstfack.

Genombrott

Redan 1942 rönte Stig Lindberg stor uppmärksamhet då han tillsammans med Wilhelm Kåge ställde ut ett antal målade fajanser. 1940-talet blev också i mångt och mycket ett genombrottsdecennium och förutom fajanserna presenterade Lindberg även serviserna LA, LB och LD, dekorer såsom Blåklocka, Gustavsbergsblommor, Löja, Ranka samt en bred konstgodsproduktion å Gustavsbergs räkning. Därutöver skapade han textiltryck åt NK, målade emaljer, ritade glas och illustrerade barnböcker – inte minst Lennart Helsings Krakel Spektakel.

En av de största

Under 1950-talet befäste Lindberg sin position som en av de allra största inom sitt geschäft och inför Helsingborgsmässan 1955 – vilken samlade centrala gestalter såsom Bruno Mathsson, Astrid Sampe, Yngve Ekström och Alvar Aalto – lanserade han den flamsäkra serien Terma samt den ugnssäkra Spisa. Spisas dekor Ribb prydde även LI, en servis som sedermera också kom att besmyckas med de än i dag så älskade dekorerna Adam och Eva. 1958 kom Karneval, en fajansserie i 32 delar bestående av fat, vaser och askkoppar som pryddes av handmålade fantasifigurer.

1960-talet inleddes med bland annat Berså, en av Stig Lindbergs idag mest berömda dekorer, och den klassiska sparbössan Skotten Simon vilken togs fram i samband med Handelsbankens 90-årsjubiluem. Andra kända alster från detta decennium är dekorerna Linnea och Prunus, och därtill skapade Lindberg ett stort antal offentliga utsmyckningar varav flera i hans födelsestad Umeå.

På 1970-talet började det dock mörkna på såväl det yrkesmässiga som det personliga planet. Sanitetsporslinet hade varit en ryggrad för Gustavsbergs ekonomi men i och med att 1950- och 1960-talens stora byggnadsboom var över började efterfrågan att minska rejält. Dessutom fick fabriken allt svårare att hävda sig i konkurrensen från billiga importserviser från Asien och Östeuropa. Själv drabbades Lindberg av både hjärtinfarkt och cancer, och 1975 dog hans hustru och livskamrat Gunnel. 1980 avslutade han sin andra period som Gustavsbergs konstnärlige ledare och flyttade till San Felice Circeo i Italien där han två år senare dog i sviterna av en hjärtattack.

Stig Lindberg idag

Som nämnts inledningsvis är Stig Lindberg lika aktuell idag som då det begav sig. Koppar, fat och annat porslinsgods med dekorer såsom Adam, Eva, Berså och Ribba finns liksom Lindbergmönstrade tapeter och tyger att köpa som nyproducerat och dessutom hör hans alster till de mest eftertraktade på loppisar runt om i landet. Priserna varierar naturligtvis efter skick, men om man är ute efter en kaffe- eller tekopp med till exempel Ribbadekor får man betala mellan 400 och 600 kr på en loppisbutik.

Text: Johan Lundgren (johan@stadshem.se/ostkusten)
Foto (porslinssamlingen): Jan Olander

Läs mer

– Uddevallagatan 13 –

Erik och Andreas ska nu sälja huset de aldrig trodde de skulle flytta från. Givetvis undrar vi varför. Vi ställde några frågor till dem.

  • Hur kommer det sig att ni köpte huset?

Vi letade efter ett genuint äldre hus med bevarad originalkaraktär och föll direkt när vi såg det första gången, än mer när vi fick komma in och uppleva den välkomnande atmosfären. Huset har något alldeles extra. Exteriören liksom interiören är väldigt vacker och typiskt för 1920-talets stilrena klassicism. Det är byggt med gedigna material och traditionella metoder, vilket gör att det dessutom ett mycket friskt hus, skönt och harmoniskt att bo i.

 

  • Varifrån kommer intresset för det gamla och tidstypisk renovering?

Jag (Erik) jobbar som antikvarie och har alltid varit fascinerad av äldre tiders kvalitetstänk, som noggrant utvalda material och sinne för skönhet, både vad gäller hus liksom möbel- och inredningskonst. Jag (Andreas) bär med mig ett intresse som växt och växt sedan jag var liten, för historia och byggnadsvård, design och hantverk blandat med en längtan till att få bo i ett gammalt hus.

 

  • Vem av er är det som har intresset, eller är det något ni delar?

Intresset är absolut något vi delar, inte minst kärleken till byggnadsvård och till detta hus med dess gamla trädgård. Vi är både väldigt roade av att återställa och vårda huset och ser det som ett nöje att leta efter byggnadsdetaljer som kan komplettera huset där delar av en eller annan orsak har försvunnit genom åren. Att hitta kompetenta hantverkare är också en del av nöjet.

 

  • Och slutligen. Varför flyttar ni från ett så fantastiskt hus?

När vi köpte huset för sju år sedan trodde vi aldrig att vi skulle flytta. Vi har gjort en genomgående renovering och restaurering av hela huset och trädgården och blev precis klara. I samband med att huset har återfått sin glans hittade vi av en ren slump ett nytt hus som talade till oss. Ett hus som vi känner behöver vår hjälp och därför har vi efter mycket vånda gjort detta val.

Fakta om huset

Huset är ritat 1923 i samband med Världsutställningen i Göteborg samma år, då det utlystes en arkitekttävling gällande husen på Uddevallagatan. Marken som huset ligger på har gamla anor och hörde under 1600-talet till landeriet Härlanda, vilket under 1800-talet kom att kallas Bagaregården. Namnet Bagaregården kommer troligen från en tyskfödd bagare som under mitten av 1600-talet arrenderade landeriets herrgårdsliknande anläggning. Byggnader och trädgårdar anlades i området under såväl 1600-, som 1700- och 1800-talen, men kom i större utsträckning av bebyggas under början av 1900-talet.

1924 stod huset på Uddevallagatan 13 klart efter ritningar av arkitekt Gunnar Jonsson, vilka ännu finns bevarade. Den omgivande typiska villaträdgården ansluter till landeriparken och knyter på så vis an till områdets långa historia. Huset är uppfört i en stil som kallas 1920-talsklassicism, vilken stillmässigt har sina rötter i det tidiga 1800-talets arkitektur.  Byggnaden hör med sin välbevarade exteriör och klassiska fasadindelning med antikiserande pilastrar, sexdelade fönster och dubbeltrappa till Göteborgs främsta exempel på arkitekturstilen. Även invändigt har husets karaktär bevarats. Den ursprungliga rumsindelningen med stiltypiska detaljer är i det närmaste intakt.

Byggherre var en herr Berntsson, men av outgrundlig anledning var det en familj vid namn Eliasson som kom att bli husets första ägare. Dottern i familjen kom sedan att bo i huset i hela sitt liv fram till 1980-talet. Sedan dess har villan haft tre ägare.

Läs mer

Vi skänker 100 kr till Ung Cancer för varje såld fasadskiss

De kostar 500 kr styck varav 100 kr skänks till organisationen Ung Cancers verksamhet. De finnas att hämta på något av våra kontor (Eklandagatan 17, Stockholmsgatan 5 och Allmänna vägen 13 i Göteborg) 3 dagar efter att betalning är gjord. Skissen finns att hämta på kontoret som ligger närmast dig.

I sökfältet kan du söka efter din adress. Målsättningen är att alla flerfamiljshus i Göteborgs kommun ska finnas med. Finns ditt hus ännu ej med i butiken, vare sig det är en villa eller lägenhet? Maila oss så skapar vi en ritning omgående.

Länk till butiken

Läs mer

Ingrid Wallberg

Ingrid Wallberg föddes 1880 och växte upp med fem syskon vid Slottsmöllan i Halmstad. Familjen var förmögen och ägde genom Wallbergs Fabriks AB bland annat textil- och tegelindustrier. Familjetraditionen påbjöd att släktens söner skickades utomlands för studier och kontaktknytande, för att sedan ta plats på ledande poster inom företaget. Döttrarna förväntades gifta sig med exempelvis en grosshandlare eller en officer. Efter grundutbildning i flickskola uppmuntrades konstnärliga studier och andra intressen dock utan yrkesambitioner. Ingrid och hennes tre år äldre syster Lotti ville vidareutbilda sig med den mycket konservative fadern vägrade. När Ingrid fyllt 17 år träffade hon den unge arkitekten Albert Lilienberg som hon senare kom att gifta sig med. I samband med Lilienbergs uppvaktning av fröken Wallberg mjuknade fadern något och Ingrid fick chans att studera vid Djursholms samskola i Stockholm. Utbildningen avbröts dock i förtid på grund av Ingrids ögonproblem och hon for istället till en gift syster i Tyskland. Eventuellt läste hon då på Fachschule für Architektur.

Ingrid och Albert gifte sig 1909 och flyttade till Stora Gårda i Örgryte. Han var då förste stadsplaneingenjör i Göteborg och fick sitt internationella genombrott i London året efter. Ingrid deltog aktivt i arbetet på arkitektkontoret och lärde sig mycket om stadsplanering och arkitektyrket. Hon och Albert var med i flera internationella stadsplanetävlingar, den mest uppmärksammade för Ingrids del var år 1913 i Chicago där de vann tredjepris. Paret fick en son 1917, de bodde då fortfarande på Stora Torp och Ingrid skötte även en handelsträdgård från herrgården.

Arbetarbefolkningens bostäder

Ingrid Wallberg var mycket engagerad i arbetarbefolkningens bostäder och möbleringen av dessa. Hon kritiserade de typmöbler som 1918 visades av Svenska Slöjdföreningen och menade att det i de trånga hemmen var meningslöst med en soffa som inte också fungerade som förvaringsmöbel och sovplats. Intresset för den mindre bemedlade befolkningens boenden var något som delades av allt fler planerare under den här tiden. Inflyttningen till städerna ökade liksom bostadsbristen och trångboddheten. Ur detta växte viljan att ordna mer praktiska och ljusa lägenheter med möjlighet för de boende att sköta sin hygien och på så vis undvika sjukdomar.

År 1926 skiljde sig Ingrid och Albert Lilienberg. Ingrid åkte med den elva år gamla sonen till sin ena syster i Paris. Systern Lottie var gift med den framstående modernistiske arkitekten Le Corbusiers bror. Ingrid hade under 1928 ett halvårs praktik på Le Corbusiers kontor och blev mycket inspirerad av hans syn på arkitektur, grundad på fem punkter: husen upp från marken och placeras på pelare, de ska även ha fri plan, fri fasad, fönsterband och takträdgård. I Paris träffade Ingrid även den då okände arkitekten Alfred Roth från Schweitz. Tillsammans flyttade de till Göteborg för att sprida modernismen. Deras gemensamma kontor inrättades på Stora Gårda och hette R&W. Ingrid ägde stora delar av marken kring herrgården och pionjärerna såg inga hinder för att här uppföra sina funkishus.

 

 

 

Funkis

Tillsammans ritade de många funktionalistiska villor men majoriteten av dem uppfördes aldrig på grund av strider med grannarna om husens utformning. Detta framförallt i omgivningarna kring Stora Gårda där bebyggelsen bestod av äldre trähus. Ett sommarhus i enslig omgivning på Särö utanför Göteborg fick de till slut igenom. Huset var inspirerat av Le Corbusiers arkitektur och mycket modernt.

HSB:s första funktionalistiska byggnad

Ingrid och Alfred blev uppmärksammade i och med sommarhuset och erbjöds samarbete med det nystartade HSB. För bostadsbolaget ritade de ett flerbostadshus i Masthugget kallat Nybygget. Huset stod färdigt 1930 och var HSB:s första funktionalistiska byggnad. Arkitekterna hade lagt stor vikt vid plan och utformning för att göra boendet så funktionellt som möjligt. Lägenheterna fick välutrustade kokskåp och kompaktkök med matplatsen skiljd från arbetsköket. Samarbetet med HSB fungerade så väl att R&W fick representera dem på Stockholmsutställningen 1930. Där visade de lägenheter med utrymmessparande idéer och standardinredning tillverkad på HSB:s egen snickerifabrik.

Under två år stannade Alfred Roth i Sverige innan han återvände till sitt hemland. Ingrid fortsatte sin arkitektgärning på eget kontor och anställde en ny medhjälpare. Hon blev därmed den första kvinnan i Sverige att öppna egen verksamhet. Under början av 1930-talet ett stort fokus på sociala problem och bostadsfrågan var en viktig bit. I Bö i Örgryte uppfördes Göteborgs första funktionalistiska bostadsområde mellan åren 1934 och 1943. Området ligger längs Bångejordsgatan och Brödragatan och var också Ingrid Wallbergs första radhusområde. Husen har ljusa putsade fasader utan dekorationer, de har breda fönsterband och flacka tak. Trädgårdarna bidrar med mycket grönska, en koppling till den engelska trädgårdsstaden som var viktig för arkitekten. Även inuti husen är de funktionalistiska dragen tydliga. Här finns bland annat väl tilltagna garderober inbyggda i väggarna och köket är litet och ytterst funktionellt, utan rum för matplats. Äta skulle man göra i matrummet. Husen i området har balkong eller terrass och ibland fransk balkong vilket också är tidstypiskt. Under perioden var tuberkulos en folksjukdom och den friska luften, solen och möjligheten att vädra exempelvis sängkläder var viktig.

I början av 1940-talet gick Ingrids far bort och hon flyttade tillbaka till Halmstad för att leda familjeföretaget. I hemstaden ritade hon bland annat flertalet industribyggnader och radhus. Sitt sista hus, en industritillbyggnad, färdigställde Ingrid Wallberg två år före sin död, 1965.

Läs mer

Vi springer Göteborgsvarvet för Ung Cancer

Vi på Stadshem kommer att springa Göteborgsvarvet till förmån för Ung Cancer. Från och med nu så kan ni skänka en slant och vi dubblerar den. Dubbelt så bra alltså! Här kan du skänka pengar. #uppvarvningen

Ung Cancer finns till för unga vuxna som själv drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer. Det är en ideell, fristående samt politisk och religiöst obunden organisation som idag består av tusentals medlemmar mellan 16 och 30 år. I en tid då det är lätt att känna sig ensammast i hela världen skapar Ung Cancer mötesplatser och möjlighet till gemenskap. Att ge psykosocialt stöd och fylla det gap som ofta uppstår mellan livet på sjukhuset och livet utanför är en viktig del av verksamheten, liksom att ge ekonomiskt stöd till den som på grund av cancern har svårt att få ekonomin att gå ihop. Organisationen stöttar sina medlemmar i sin rehabilitering och skapar vägar vidare, men man arbetar även med att informera om unga vuxna cancerdrabbade för att bekämpa fördomar, minska rädsla och inspirera till förändring. Inte minst deltar man i debatter som berör målgruppen för att nå förändringar i vården och samhället.

19 maj

Den 19 maj kommer vi på Stadshem att springa Göteborgsvarvet till förmån för Ung Cancer, och vi deltar i den digitala insamlingen #Uppvarvningen. För varje träningspass vi kör och för varje kilometer vi springer samlas pengar in. Vi kommer även att arrangera en budgivning på en startplats för den som själv vill springa ”Varvet”.

Efter sommaren kommer insamlingen att gå vidare när vi drar i gång en ny kampanj. Under augusti och september kommer den som väljer att låta oss göra en värdering av sin bostad få en plansch med en fin fasadskiss av sitt hus. Planschen har ett värde av 500 kr, och av dessa kommer 100 kr att samlas in till Ung Cancers verksamhet.

Tillsammans med Ung Cancer kan vi finnas där för varandra idag och för alltid.

Läs mer