Historia och restaurering
Huset på Västerängsgatan 15 i Solängen byggdes 1924 av byggnadssnickare Jonas Larsson som hem åt sin familj. Stilen är tjugotalsklassicistisk, och huset uppfördes enligt typritningar som framställdes av arkitekt Gustaf E. Pettersson och som utgavs 1922 av Statens Byggnadsbyrå under ledning av stadsarkitekt Sigurd Westholm. Huset har endast haft tre ägare genom åren och nuvarande ägare har som nämnts genomfört en omfattande restaurering för att återställa det ursprungliga skicket. I stort sett allt är i original från byggnadsåret, och övriga detaljer har i möjligaste mån hämtats från samtida byggnader. Bland annat kommer de spröjsade fönstren från ett hus i Karlstad från 1928, trappräcket på yttertrappan från ett hus i Halmstad från 1923 och ytterdörren från ett hus i Tidaholm från 1918. De över hundra år gamla Höganäsklinkerna låg ursprungligen på golvet i en numera nedlagd skånsk lanthandel. Lister och foder som inte är i original har nytillverkats med de gamla som förlaga.
Alla snickerier har målats med linoljefärg och i stor utsträckning har originalkulörerna återskapats. Tapeterna är nytryck av mönster som togs fram inför Hemutställningen 1917, vilken arrangerades av Svenska Slöjdföreningen på Liljevalchs konsthall. Med inspiration från Sveriges VVS Museum i Bromma har toaletten på nedre plan inretts med tvättställ, kranar och högspolande WC från 1920- och 1930-talen. Funktionaliteten har dock moderniserats för att anpassa till dagens krav och komfortabilitet. Husets planlösning är intakt med undantag för att köket på övre plan – huset byggdes som en tvåfamiljsvilla – idag är ett sovrum där det bevarade originalskafferiet används som klädgarderob. Köket på nedre plan är i stort sett intakt bevarat, och de moderna vitvarorna har integrerats/byggts in på ett mycket smakfullt sätt.
De spröjsade fönstren är i kärnträ och ytterbågarnas handblåsta glas har kompletterats med moderna och välisolerande energiglas i innerbågarna. I kärnträ är även fasadens tidstypiska locklistpanel. Vid isolering av ytterväggar och vind har man använt linisolering, en ekologisk naturprodukt som andas. Taket är omlagt och dräneringsskivor har monterats runt hela huset. Alla vatten- och avloppsstammar har bytts, och radiatorerna rustats upp med nya termostater och returventiler. De eldningsbara kakelugnarna är provtryckta, brandskyddskontrollerade och sotade. All el är nydragen, men originaldetaljer har bevarats där det varit möjligt. Fiber för internet och TV har dragits in, och det finns nätverksuttag i alla rum.
Vardagsrum och matsal
Vardagsrummet och matsalen är två inbjudande hörnrum med stort ljusinsläpp från fönster i söder och väster respektive väster och norr. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i de ståtliga kakelugnarna, en i vartdera rummet. Det finns gott om plats för umgänge, och i matsalen kan man duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Förvaring av dukar och dylikt erbjuds i form av ett inbyggt linneskåp.
Väggar och tak är kalkputsade, och vardagsrummets tapet från Lim & Handtryck är ett nytryck av mönstret ”Fågelblå” som skapades av Carl Malmsten för Hemutställningen 1917. Vardagsrummets brädgolv är fernissat. Matsalstapeten är en gul version av vardagsrumstapeten, och den målade dekorationsranden sitter på samma höjd som den ursprungliga. Matsalens golv är i såpskurad gran.
Kök
I köket strömmar ljuset in genom fönster i två väderstreck, och vid fönstret i öster finns det plats för ett matbord. Det är rejält tilltaget med förvaring, och överskåpen letar sig hela vägen upp till taket. Köket har även ett städskåp och ett rymligt skafferi som man kan gå in i. Köksbänken är i carraramarmor och den underlimmade diskhon i vitt porslin kommer från Villeroy & Bosh. Den stiliga köksblandaren har formgivits av Arne Jacobsen för danska Vola. Spisen (Ilve) och fläkten (Ilve) är i rostfri design medan diskmaskinen (Miele) och kylen/frysen (Gaggenau) är integrerade i kökets originalinredning. Kökets väggar är klädda med linoljemålad pärlspont, och vitt kakel i halvförband skyddar mot stänk från spisen.
Arbetsrum
Mellan tamburen och vardagsrummet finns ett trivsamt arbetsrum, alternativt gästrum, med fönster i söder. Rummet har såpskurat grangolv och väggarna är klädda med linoljemålad pärlspont.
Toalett
I anslutning till arbetsrummet finns en toalett som inretts med inspiration från Sveriges VVS Museum i Bromma. Tvättstället, kranarna och den högspolande WC:n är från 1920- och 1930-talet, och har moderniserats för att anpassa till dagens krav och komfortabilitet. Spegeln och medicinskåpet är husets ursprungliga. Golvet är belagt med gammalt Höganäsklinker och över tvättstället har man satt vitt 1930-talskakel från Upsala-Ekeby.
Tambur
Husets välkomnande tambur har ljusinsläpp från fönstret i ytterdörren och fönstret i den intilliggande trappan. Takarmaturen är i original från huset byggnadsår och ger en vacker belysning. Väggarna är klädda med linoljemålad pärlspont, och liksom i toaletten är golvet belagt med hundra år gammalt Höganäsklinker som hämtats från en nedlagd lanthandel i Skåne.
Trappa
Fönstret i söder fyller trappan upp till det övre planet med ljus. Trappans plansteg är i såpskurad gran medan sättstegen och trappräcket, liksom väggarnas pärlspontspanel, målats med linoljefärg.
Övre hall
Trappan mynnar ut i en övre hall med fönster i öster. Hallen, som binder samman sovrummen och badrummet, har väggpaneler i linoljemålad pärlspont och brädgolvet är såpskurat.
Sovrum
Med fönster i öster ligger ett mysigt sovrum som ursprungligen var kök i husets övre lägenhet. Här finns en naturlig plats för en dubbelsäng delvis i alkov, och det bevarade originalskafferiet fungerar ypperligt som klädgarderob. Rummet har även ingång till en sidogarderob med stora förvaringsmöjligheter och dagsljusinsläpp från en fönsterglugg. Sidogarderobens tapet är ett nytryck av mönstret ”Elsagården” som framställdes av Uno Åhrén inför Hemutställningen 1917. Själva rummet har brädgolv i oljad gran och väggpanel i linoljemålad pärlspont.
Allrum/två barnrum
Det övre planets andra rum kan användas som ett stort allrum, eller med enkelhet delas av till två sovrum/barnrum med varsitt fönster i väster. Rummets väggar pryds av ett nytryck av Carl Malmstens mönster ”Tussilago”, även den framställd inför Hemutställningen 1917. Brädgolvet är rutmålat med linoljefärg i två kulörer. I rummets sidogarderob, som har dagsljusinsläpp från en fönsterglugg, är golvet såpskurat och väggarna klädda med en randig tapet från Sandbergs.
Badrum
Badrummet, med takkupa i söder, inrymmer WC, handfat och duschhörna. Armaturen kommer från danska Vola och duschhörnans golvbrunn från Unidrain. WC:n är ett exemplar från IDO:s klassiska modell 36-53 som tillverkades under 1930- och 1940-talen. Ytterväggen är klädd med linoljemålad pärlspont medan övriga väggar är vitkaklade. Dekorationsranden har skapats av 1940-talskakel från Upsala-Ekeby. Golvet, som naturligtvis har golvvärme, är belagt med Höganäsklinker och Kolmårdsmarmor.
Källare
Husets källare består av pannrum, tvättstuga och massor av förvaringsutrymme. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare från Bosch. Källarens väggar är målade med silikatfärg och golvet målat med färg som är anpassad för källargolv.
Trädgård
Trädgården är underbar, och den fina gräsmattan bjuder in till lek, bollspel och avkoppling på en filt. Här finns också en vindskyddad berså där man kan sitta och fika eller äta. Bersåns stensättning är liksom trädgårdens kantstenar i granit och i original från 1920-talet. Den vackra växtligheten består av gamla äppel- och päronträd, plommonträd, en stor björk, krusbärs- och vinbärsbuskar, sju sorters hallonplantor, oxelhäck, syrener, klematis, kaprifol samt prunkande blommor av gamla sorter såsom krolliljor, pioner, flox, gullvivor, löjtnantshjärta, iris och dagliljor.
Läs mindre