Budgivning pågår

Askims sörgårdsväg 82 | 8 rok, 168 Kvm

Arkitektritad och unik retrovilla

I underbara Askim, med närhet till såväl hav och natur som innerstans puls, finner vi denna retrodröm. Villan uppfördes vid övergången mellan 1950- och 1960-talet, en tid som präglades av både designglädje och gedigna materialval. Tidstypiskt är också villans stora och öppna sällskapsytor tillsammans med de spännande nivåskillnaderna som skapar rum i rummet. Planlösningen bjuder in till umgänge, och under sommarhalvåret är den stora altanen en härlig förlängning av köket och matplatsen. Ljuset strömmar in, och vardagsrummets breda och lågt bröstade fönsterparti luckrar upp gränsen mellan ute och inne. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i den öppna spisen som återställts till sitt ursprungliga utseende. Liksom interiören har exteriören förskonats från senare decenniers tanklösa renoveringar, och de fina koppararbetena sätter sin prägel på denna fantastiska villa.


Andreas Bergström

Ansvarig Mäklare

Andreas Bergström

072-388 53 01

andreas@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Askims sörgårdsväg 82

Område: Askim

Byggnadsår: 1960

Rum: 8 rok

Boarea: 168 Kvm

Pris: 6 650 000 kr Utgångspris

Villan började byggas 1959, och den tidens designglädje har verkligen satt sina spår. Såväl gällandes materialvalen som planlösningen där arkitekten utmanat alla de givna ramarna. Den öppna planlösningen med entresolvåningar är inte bara spännande, utan skapar även stora sociala ytor och en kontakt med varandra oavsett var man befinner sig i villan. Entresolvåningarnas och trappornas vackert smidda räcken är i original. Skicket är väldigt gott, och under senare år har en omfattande ytskiktsrenovering genomförts. Alla väggar rensades från gamla tapeter innan de kläddes med väv och målades. Renoveringarna har utförts med varsam hand och med stor respekt för villans ursprungliga karaktär. Därtill har 1950-talskänslan lyfts fram bland annat genom att nya svarta eluttag och strömbrytare från Eljo Renovas retrokollektion installerats. Den öppna spisen i vardagsrummet har återställts till sitt ursprungliga utseende med ny betongputs, och i samband med detta installerades en ny braskassett. Man lät även platsbygga snygg vedförvaring i betong. En luft/vattenvärmepump har installerats vilket ger mycket låga driftskostnader. 

Till villan hör en lummig trädgård som ramas in av häck och gärdesgård. Gräsmattan bjuder in till lek och bollspel, och i ett av hörnen har man satt upp gungor. I de tre pallkragarna odlas örter, jordgubbar, potatis med mera. På den nybyggda och rymliga altanen, som har sol från morgon till kväll, kan man duka upp till stora sommarkalas och grillmiddagar med släkt, vänner och grannar. Här har man lyckats skapa olika miljöer såsom matplats, loungedel, grillhörna och kökshörna med platsbyggd bardisk i betong. Att altanen breder ut sig mellan villan och det nybyggda attefallshuset ger känslan av ett rum i gränslandet mellan ute och inne. Attefallshuset, som byggts i samma stil som villan, har ett 8 kvm stort utrymme för vinförvaring som specialisolerats och inretts med våtrumsklassat ytskikt. Om man vill bygga om huset till gäststuga eller uthyrningsbostad kan detta utrymme göras om till badrum/kök.

Villan har ett fantastiskt läge i Askim med närhet till badplatser, båtbryggor, golfbanor och inte minst Sandsjöbackas storslagna natur. Ett barnvänligt boende erbjuds, och i stadsdelen finns både dagis, skolor och fina lekplatser. Den nybyggda Hultskolan, som bara ligger 500 meter bort, är en av stadens bästa skolor. Närservicen är god, och inom några minuters gångavstånd hittar man bland annat brödbutik, godisbutik, vårdcentral, barnavårdscentral, tandläkare, restaurang och take away av alla de slag. Två busstopp bort ligger Nya Hovås med mataffär, delikatessbutik, konditori och italiensk bistro, och med bil tar man sig till Sisjöns stora handelsplatser på fem minuter. Därtill har man Linnés och Vasastadens restauranger, kaféer och spännande boutiquer inom en tio minuters bussresa.

Budgivning
Bud
Budgivare
Tidpunkt
6 800 000:-
1
2017-11-14 17:53
6 700 000:-
2 (stannat)
2017-11-14 17:27
6 650 000:-
1
2017-11-14 09:40

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

Vardagsrum
Vardagsrummet, matplatsen och köket är i enhet i en öppen planlösning i halvetage. Det är en mycket social planlösning med stora utrymmen för umgänge i goda vänners lag. I vardagsrummet finns det gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord, och här utgör den eldningsbara öppna spisen en underbar mysfaktor. Liksom övriga villan har rummet en skön 1950-känsla, och det breda och lätt framåtlutade fönsterpartiet ger ett fantastiskt ljusinsläpp samtidigt som det tillsammans med takhöjden skapar en härligt luftig atmosfär. Vardagsrummets golv pryds av fiskbensmönstrad originalparkett och väggarna är målade i vitt.

Matplats
En trappa ner från vardagsrummet finns en rymlig, ljus och inbjudande matplats där man kan duka upp till middag för hela den stora familjen. Ett matbord för sex till åtta personer ryms utan problem, och under sommarhalvåret är det underbart att sitta och äta ute på den stora nybyggda altanen som har sol hela dagen. Matplatsens väggar är vitmålade och golvet belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Kök
I köket finns det gott om svängrum för hemmakockarna, och tack vare den öppna planlösningen mot matplatsen och vardagsrummet kan man kombinera köksbestyren med umgänge. Den stora köksön bjuder in till kreativ matlagning, och bänkskivan är i svart granit med infälld diskho och extra bred induktionshäll. Den överhängande fläkten från Fjäråskupan suger upp allt matos, och eftersom fläktmotorn sitter uppe på taket är fläktljudet knappt märkbart. Det är rejält tilltaget med förvaring och kylen/frysen från Miele, installerad i fjol, är side-by-side och i fullhöjd. Köksskåpen har vita släta luckor med stilrena handtag medan varmluftsugnen, mikron, diskmaskinen och kylen/frysen är i rostfri design. Partiet ovanför arbetsbänkarna är klätt med svart kakel och i övrigt är väggarna målade i vitt med Stig Linbergs tapet ”Tallyho” som fond. Golvet är belagt med svart klinker med golvvärme.

Sovrum I
I fil med vardagsrummet ligger ett stort och trivsamt sovrum med fransk balkong. Ljuset strömmar in, och under sommarhalvåret är det härligt att ställa upp de helglasade balkongdörrarna på vid gavel. En dubbelsäng med nattduksbord ryms lätt och ledigt, och de sex garderoberna sväljer allt i klädväg. Väggarna är målade i vitt och golvet belagt med originalparkett i trestav.

Sovrum II, III och IV
Från vardagsrummet leder en trappa upp till ett entresolplan med badrum och tre sovrum. Passagen som binder samman rummen är öppen mot vardagsrummet, och härifrån har man en underbar vy genom det breda och framåtlutande fönsterpartiet utan att det blir insyn. Sovrummen är lättmöblerade, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av totalt tio garderober. Mittenrummet har moderna garderober med mjukstängande dörrar och lådor medan de två övriga rummen har platsbyggda originalgarderober som renoverats. Rummens väggar är vitmålade och golven belagda med fiskbensmönstrad originalparkett.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat 2011 av fackmän, inrymmer WC, högskåp, väggskåp, en tvättkommod med extra brett handfat samt ett fullstort badkar med duschvägg och duscharmatur. Väggarna är klädda med vitt kakel i halvförband och golvet belagt med grafitgrå klinker med golvvärme.

Inre hall
En inre hall binder samman matplatsen, groventrén, gästtoaletten och det rum som idag används som arbetsrum. Här finns ett snyggt Mogensenskåp där man kan förvara de extra vinglasen och tallrikarna som dukas fram vid de större middagsbjudningarna. En av väggarna pryds av en fin tapet från Miss Print medan övriga väggar är vitmålade. Golvet är belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Arbetsrum
Det nuvarande arbetsrummet, som även passar bara som barnrum eller gästrum, är ett mysigt rum med tre platsbyggda originalgarderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Gästtoalett
Gästtoaletten, totalrenoverad av fackmän 2008, är utrustat med handfat och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grafitgrå klinker med golvvärme.

Allrum
I direkt anslutning till hallen finns en stort rum med härligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Rummet passar perfekt som sovrum, lekrum, TV-rum eller ateljé för den med kreativa intressen. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med parkett med golvvärme.

Entréhall
Villans stora entréhall är välkomnande, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av den grönskande utsikten från köksfönstret. Det finns gott om utrymme för hatthylla, skoställ, sittbänk med mera och förvaringsmöjligheter utöver det vanliga erbjuds i form av skoförvaring, två ytterplaggsavhängningar och åtta garderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ljus klinker med golvvärme.

Tvättstuga
I den fräscha tvättstugan, som nås från hallen, finns det tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk och förvaringsskåp. Maskinerna är av märket Miele och installerades i fjol. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljus klinker med golvvärme. Vädringsfönstret släpper in frisk luft och fyller tvättstugan med dagsljus.

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Göteborg
Stad:
Askim
Område:
Askim
Postnummer:
436 44
Rum:
8 rok
Varav sovrum:
5 till 6
Tomtarea:
802 Kvm Fastighetsregistret
Biarea:
23 Kvm Fastighetsregistret
Boarea:
168 Kvm SS 21054:2009
Enligt fastighetsutdrag är huset 138 kvm
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Etagevilla
Byggnadsår:
1960
Fasad:
Tegel, koppar och trä
Tak:
Papp
Plåtarbete:
Koppar
Stomme:
Betong
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta, krypgrund med betongplatta
Murstock:
Tegel
Fönster:
2-glas och 3-glas
Tv- internetutbud:
Fiber indraget
Uppvärmning:
Luftvatten-värmepump
Vatter och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Taxeringsvärde totalt:
3 641 000 kr
Taxeringsvärde fastighet:
1 740 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 901 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
90 kWh/Kvm och år
El:
1 616 kr/mån
Vatten/Avlopp:
433 kr/mån
Renhållning:
164 kr/mån
Försäkring:
425 kr/mån
Driftskostnader totalt:
2 638 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
I driftskostnaderna ingår uppvärmning, hushållsel, VA, sopor och villa-/hemförsäkring. Årsförbrukning för el under 2016 är 15 449 kWh för en familj bestående av två vuxna och tre barn.
Servitut:
Servitut:
Servitut:
Förening:

Villan började byggas 1959, och den tidens designglädje har verkligen satt sina spår. Såväl gällandes materialvalen som planlösningen där arkitekten utmanat alla de givna ramarna. Den öppna planlösningen med entresolvåningar är inte bara spännande, utan skapar även stora sociala ytor och en kontakt med varandra oavsett var man befinner sig i villan. Entresolvåningarnas och trappornas vackert smidda räcken är i original. Skicket är väldigt gott, och under senare år har en omfattande ytskiktsrenovering genomförts. Alla väggar rensades från gamla tapeter innan de kläddes med väv och målades. Renoveringarna har utförts med varsam hand och med stor respekt för villans ursprungliga karaktär. Därtill har 1950-talskänslan lyfts fram bland annat genom att nya svarta eluttag och strömbrytare från Eljo Renovas retrokollektion installerats. Den öppna spisen i vardagsrummet har återställts till sitt ursprungliga utseende med ny betongputs, och i samband med detta installerades en ny braskassett. Man lät även platsbygga snygg vedförvaring i betong. En luft/vattenvärmepump har installerats vilket ger mycket låga driftskostnader. 

Till villan hör en lummig trädgård som ramas in av häck och gärdesgård. Gräsmattan bjuder in till lek och bollspel, och i ett av hörnen har man satt upp gungor. I de tre pallkragarna odlas örter, jordgubbar, potatis med mera. På den nybyggda och rymliga altanen, som har sol från morgon till kväll, kan man duka upp till stora sommarkalas och grillmiddagar med släkt, vänner och grannar. Här har man lyckats skapa olika miljöer såsom matplats, loungedel, grillhörna och kökshörna med platsbyggd bardisk i betong. Att altanen breder ut sig mellan villan och det nybyggda attefallshuset ger känslan av ett rum i gränslandet mellan ute och inne. Attefallshuset, som byggts i samma stil som villan, har ett 8 kvm stort utrymme för vinförvaring som specialisolerats och inretts med våtrumsklassat ytskikt. Om man vill bygga om huset till gäststuga eller uthyrningsbostad kan detta utrymme göras om till badrum/kök.

Villan har ett fantastiskt läge i Askim med närhet till badplatser, båtbryggor, golfbanor och inte minst Sandsjöbackas storslagna natur. Ett barnvänligt boende erbjuds, och i stadsdelen finns både dagis, skolor och fina lekplatser. Den nybyggda Hultskolan, som bara ligger 500 meter bort, är en av stadens bästa skolor. Närservicen är god, och inom några minuters gångavstånd hittar man bland annat brödbutik, godisbutik, vårdcentral, barnavårdscentral, tandläkare, restaurang och take away av alla de slag. Två busstopp bort ligger Nya Hovås med mataffär, delikatessbutik, konditori och italiensk bistro, och med bil tar man sig till Sisjöns stora handelsplatser på fem minuter. Därtill har man Linnés och Vasastadens restauranger, kaféer och spännande boutiquer inom en tio minuters bussresa.

Vardagsrum
Vardagsrummet, matplatsen och köket är i enhet i en öppen planlösning i halvetage. Det är en mycket social planlösning med stora utrymmen för umgänge i goda vänners lag. I vardagsrummet finns det gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord, och här utgör den eldningsbara öppna spisen en underbar mysfaktor. Liksom övriga villan har rummet en skön 1950-känsla, och det breda och lätt framåtlutade fönsterpartiet ger ett fantastiskt ljusinsläpp samtidigt som det tillsammans med takhöjden skapar en härligt luftig atmosfär. Vardagsrummets golv pryds av fiskbensmönstrad originalparkett och väggarna är målade i vitt.

Matplats
En trappa ner från vardagsrummet finns en rymlig, ljus och inbjudande matplats där man kan duka upp till middag för hela den stora familjen. Ett matbord för sex till åtta personer ryms utan problem, och under sommarhalvåret är det underbart att sitta och äta ute på den stora nybyggda altanen som har sol hela dagen. Matplatsens väggar är vitmålade och golvet belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Kök
I köket finns det gott om svängrum för hemmakockarna, och tack vare den öppna planlösningen mot matplatsen och vardagsrummet kan man kombinera köksbestyren med umgänge. Den stora köksön bjuder in till kreativ matlagning, och bänkskivan är i svart granit med infälld diskho och extra bred induktionshäll. Den överhängande fläkten från Fjäråskupan suger upp allt matos, och eftersom fläktmotorn sitter uppe på taket är fläktljudet knappt märkbart. Det är rejält tilltaget med förvaring och kylen/frysen från Miele, installerad i fjol, är side-by-side och i fullhöjd. Köksskåpen har vita släta luckor med stilrena handtag medan varmluftsugnen, mikron, diskmaskinen och kylen/frysen är i rostfri design. Partiet ovanför arbetsbänkarna är klätt med svart kakel och i övrigt är väggarna målade i vitt med Stig Linbergs tapet ”Tallyho” som fond. Golvet är belagt med svart klinker med golvvärme.

Sovrum I
I fil med vardagsrummet ligger ett stort och trivsamt sovrum med fransk balkong. Ljuset strömmar in, och under sommarhalvåret är det härligt att ställa upp de helglasade balkongdörrarna på vid gavel. En dubbelsäng med nattduksbord ryms lätt och ledigt, och de sex garderoberna sväljer allt i klädväg. Väggarna är målade i vitt och golvet belagt med originalparkett i trestav.

Sovrum II, III och IV
Från vardagsrummet leder en trappa upp till ett entresolplan med badrum och tre sovrum. Passagen som binder samman rummen är öppen mot vardagsrummet, och härifrån har man en underbar vy genom det breda och framåtlutande fönsterpartiet utan att det blir insyn. Sovrummen är lättmöblerade, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av totalt tio garderober. Mittenrummet har moderna garderober med mjukstängande dörrar och lådor medan de två övriga rummen har platsbyggda originalgarderober som renoverats. Rummens väggar är vitmålade och golven belagda med fiskbensmönstrad originalparkett.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat 2011 av fackmän, inrymmer WC, högskåp, väggskåp, en tvättkommod med extra brett handfat samt ett fullstort badkar med duschvägg och duscharmatur. Väggarna är klädda med vitt kakel i halvförband och golvet belagt med grafitgrå klinker med golvvärme.

Inre hall
En inre hall binder samman matplatsen, groventrén, gästtoaletten och det rum som idag används som arbetsrum. Här finns ett snyggt Mogensenskåp där man kan förvara de extra vinglasen och tallrikarna som dukas fram vid de större middagsbjudningarna. En av väggarna pryds av en fin tapet från Miss Print medan övriga väggar är vitmålade. Golvet är belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Arbetsrum
Det nuvarande arbetsrummet, som även passar bara som barnrum eller gästrum, är ett mysigt rum med tre platsbyggda originalgarderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med fiskbensmönstrad originalparkett.

Gästtoalett
Gästtoaletten, totalrenoverad av fackmän 2008, är utrustat med handfat och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grafitgrå klinker med golvvärme.

Allrum
I direkt anslutning till hallen finns en stort rum med härligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Rummet passar perfekt som sovrum, lekrum, TV-rum eller ateljé för den med kreativa intressen. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med parkett med golvvärme.

Entréhall
Villans stora entréhall är välkomnande, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av den grönskande utsikten från köksfönstret. Det finns gott om utrymme för hatthylla, skoställ, sittbänk med mera och förvaringsmöjligheter utöver det vanliga erbjuds i form av skoförvaring, två ytterplaggsavhängningar och åtta garderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ljus klinker med golvvärme.

Tvättstuga
I den fräscha tvättstugan, som nås från hallen, finns det tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk och förvaringsskåp. Maskinerna är av märket Miele och installerades i fjol. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljus klinker med golvvärme. Vädringsfönstret släpper in frisk luft och fyller tvättstugan med dagsljus.

Budgivning
Bud
Budgivare
Tidpunkt
6 800 000:-
1
2017-11-14 17:53
6 700 000:-
2 (stannat)
2017-11-14 17:27
6 650 000:-
1
2017-11-14 09:40

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Göteborg
Stad:
Askim
Område:
Askim
Postnummer:
436 44
Rum:
8 rok
Varav sovrum:
5 till 6
Tomtarea:
802 Kvm Fastighetsregistret
Biarea:
23 Kvm Fastighetsregistret
Boarea:
168 Kvm SS 21054:2009
Enligt fastighetsutdrag är huset 138 kvm
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Etagevilla
Byggnadsår:
1960
Fasad:
Tegel, koppar och trä
Tak:
Papp
Plåtarbete:
Koppar
Stomme:
Betong
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta, krypgrund med betongplatta
Murstock:
Tegel
Fönster:
2-glas och 3-glas
Tv- internetutbud:
Fiber indraget
Uppvärmning:
Luftvatten-värmepump
Vatter och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Taxeringsvärde totalt:
3 641 000 kr
Taxeringsvärde fastighet:
1 740 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 901 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
90 kWh/Kvm och år
El:
1 616 kr/mån
Vatten/Avlopp:
433 kr/mån
Renhållning:
164 kr/mån
Försäkring:
425 kr/mån
Driftskostnader totalt:
2 638 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
I driftskostnaderna ingår uppvärmning, hushållsel, VA, sopor och villa-/hemförsäkring. Årsförbrukning för el under 2016 är 15 449 kWh för en familj bestående av två vuxna och tre barn.
Servitut:
Servitut:
Servitut:
Förening:
Matplats där ljusinsläppet kommer från tre väderstreck och är i direktkontakt med alla fyra etage

Matplats där ljusinsläppet kommer från tre väderstreck och är i direktkontakt med alla fyra etage

Fina dagar förlängs köket ut på den stora altanen

Fina dagar förlängs köket ut på den stora altanen

Det stora fönsterpartiet lutar något ut mot gatan och släpper in ljus och motverkat insyn

Det stora fönsterpartiet lutar något ut mot gatan och släpper in ljus och motverkat insyn

Braskaminen återskapades i dess ursprungliga utseende under det gångna året, snyggt inramad av natursten och kopparplåt

Braskaminen återskapades i dess ursprungliga utseende under det gångna året, snyggt inramad av natursten och kopparplåt

Fönster och stenskiva är bevarat från 1960

Fönster och stenskiva är bevarat från 1960

I köket finns det gott om svängrum för hemmakocken

I köket finns det gott om svängrum för hemmakocken

Arbetsrummet vetter mot den gröna trädgården

Arbetsrummet vetter mot den gröna trädgården

Hallfönstret i originalutförande

Hallfönstret i originalutförande

Altanen, som har sol från morgon till kväll, kan man duka upp till stora sommarkalas och grillmiddagar med släkt, vänner och grannar.

Altanen, som har sol från morgon till kväll, kan man duka upp till stora sommarkalas och grillmiddagar med släkt, vänner och grannar.

Attefallshus med vinkällare

Attefallshus med vinkällare

Förvaring i attefallshus

Förvaring i attefallshus

Attefallshuset kan göras om till gäststuga eller uthyrningsdel

Attefallshuset kan göras om till gäststuga eller uthyrningsdel

Ta cykeln till badplatsen, golfbanan eller in till stan

Ta cykeln till badplatsen, golfbanan eller in till stan

Inne i stan är du på 10 minuter

Inne i stan är du på 10 minuter

Foto: Jonas Berg

Foto: Jonas Berg